0 – 6 Yaş Çocuklarda Karakter Gelişimi

0 - 5 yasÇocuğunuzun karakter gelişim dönemlerinde, kendinizi çaresiz hissettiğiniz anlar olabilir. Bu normal bir durumdur. Ancak bu durum içinden çıkmadığınız bir rutin hal aldıysa, burada durup düşünmeniz faydalı olacaktır.

0-6 yaş arasında çocuğunuzla sürekli inatlaşıyorsanız, aile düzeniniz ve yaşayış tarzınızı çocuğunuz şekillendiriyorsa, belirgin net kurallarınız yoksa, anne baba ortak hareket etmiyorsanız bunlar bir problemin varlığını gösteriyor olabilir. Burada önemli olan çocuğunuzun gelişimsel dönem ve özelliklerinin tanıyıp ona göre davranabilmektir. Özerklik döneminde (2-3 yaş) olan bir çocuğa katı kurallar koymak hiç bir işe yaramayacak, tam aksine olumsuz sonuçlar doğuracaktır ya da çocuğun sosyal kuralları ve sınırları öğrenmesi gereken döneminde, kurallardan yoksun kalması da çok yanlış olacaktır. Önemli olan, çocuğunuza doğru zamanda doğru yaklaşımı gösterebilmenizdir. Çocuğunuzla herhangi bir problem yaşandığında onunla mantıklı ve açıklanabilir şekilde konuşularak başarıları ödüllendirilmeli, bedensel cezalardan uzak durulmalıdır.

Çocuğunuzun ihtiyaçları her dönemde nasıldır ve ne yapılmalıdır?
1- Bağlanma Dönemi (0-18 Ay) anne_bebek

Bu dönem, bebeğin temel ihtiyaçlarının tutarlı bir şekilde karşılayacak sevgi dolu bir bakıcıya ihtiyaç duyduğu bir dönemdir. Burada ki bakıcı başta anne sonra da baba, anneanne, babaanne, bakıcı bebeğin bakımından sorumlu yetişkindir. Burada en önemli nokta çocuğun temel ihtiyaçları olan beslenme, altının değiştirilmesi, banyo yaptırılması ve bebeğin sevgi dolu gözlerle şefkatle dokunulması, sevilmesidir. Bu ihtiyaçların tek bir kişi tarafından tutarlı bir şekilde karşılanmasıdır. Eğer tutarlı bir yetişkin tarafından yapılmazsa temel güven duygusu gelişmiyor, sağlıklı bir bağlanma olmadığı için bebek yetişkin olduğunda insanlarla ilişkilerinde özellikle ikili ilişkilerinde sorun yaşıyor, yada güvenmediği için insanlardan uzak duruyor.

2- Ayrılma ve Özerklik Dönemi (18-36 Ay)

Bu dönemde çocuklar artık ayrı bir birey olduğunu anlamaya başlıyorlar. Yürüyebiliyor kendini ifade edebiliyor. Bu dönemde dis-fırcalayan-cocukçocuğun tek başına birşeyler denemesine izin verilmelidir. Eğer izin verilmezse kendini yetersiz hissedip anneye bağlılığı devam ediyor. Anneden ayrılma kaygısı bu dönemde başlamaktadır. Annenin yaptığı hata çocuğun büyüdüğünü kabullenmeyip hala bir bebek gibi davranmasına yol açar. Anne ve babalar bu dönemde aşırı korumacı olmamalıdır.

3- Kimlik gelişme dönemi (36 ay – 5 yaş)

Bu dönemde çocuğun kişiliği oluşmaya başlar kendini tanımlar, benlik algısı gelişir. Çocuğun bir birey olduğunu hissetmesi gerekir. Öz bakım becerilerini çocuğun yapmasına izin verilmelidir. Çocuğun başarı duygusunu hissetmesi gerekir. Bu duyguyu kreshissedemezse öz güveni gelişmez, ileriki yaşlarda kendini başarısız görür. Bu dönemde çocuğu anaokula göndererek sosyalleşmesini sağlamalıyız. Karakter oluşumu 6. yaşın sonuna kadar bitecek diye birşey söyleyemeyiz. Karakter eğitimi 6-7-8. yaşlar sonuna kadar uzayabilir. Daha ileri ki dönemler de, kişinin yetişkinlik çağlarında da karakterine bazı eklemeler olabilir. Fakat karakterin esas oluşumu, çekirdek yapısı 0-6 yaş aralığında oluşur.

Psk. Hatice Şonya

Neokids Kreş ve Eğitim Merkezi
0533 881 20 50

10.11.2014

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close