3 – 6 yaş oyunları (Okul öncesi dönem)

 cocuk parki

Bu yaşlar arasında çocuk fiziksel ve kişilik açısından bir hayli gelişir. Daha dışa dönük olur ve kendi yaşıtlarıyla oynamaktan zevk alır. Bu dönem çocuğun bağımsızlık dönemidir.

3-6 yaş oyun çağı olarak adlandırılacak kadar oyunun öne çıktığı bir dönemdir. Oyunlarda onun sosyal ve zihinsel gelişimini olumlu yönde etkileyecek tercihler yapılmalıdır. Elbiseleri kirlenecek, ortalık batacak endişesi ile oyun isteği engellenmemeli, oyunu onun için beslenme kadar önemli olduğu unutulmamalıdır.

Oyunla Sayıları Öğretelim

Ben bir ağacım ( Öykünme )
Ben bir ağacım ( Ayakta, eller yanda, dik durulur )
Dallarım var benim (kollar, başın yukarısına kaldırılır, avuçlar kapatılır )
Dallarım BİR çiçek açtı ( Bir parmak açılır )
Dallarım İKİ çiçek açtı ( ikinci parmak açılır )
Dallarım ÜÇ çiçek açtı ( üçüncü parmak açılır )
Dallarım DÖRT çiçek açtı ( dördüncü parmak açılır )
Dallarım BEŞ çiçek açtı ( beşinci parmak açılır )
Dallarım ALTI çiçek açtı ( altıncı parmak açılır )
Dallarım YEDİ çiçek açtı ( yedinci parmak açılır )
Dallarım SEKİZ çiçek açtı sekizinci parmak açılır )
Dallarım DOKUZ çiçek açtı dokuzuncu parmak açılır )
Dallarım ON çiçek açtı ( onuncu parmak açılır )
Bir rüzgar çıktı Yukarıdaki kollar, bedenle birlikte öne doğru eğilir, sağa sola sallanır ; rüzgardan sallanan ağaç öykünmesi yapılır )
Vuvvv… vuuuvvv.. vuuuuvv… ( sesle rüzgar öykünmesi yapılır )
Yağmur yağdı ; şıp şıp şıp ( parmaklarla yağmur öykünmesi yapılır )
Tüm çiçekler döküldü ( parmaklar, kollar indirilir )

Parmaklarım Şarkısı parmak sayma oyunlari

Sağ elimde beş parmak ( Sağ elin beş parmağı gösterilir )
Sol elimde beş parmak ( Sol elin beş parmağı gösterilir )
Sen de istersen say bak
Say bak, say bak, sayy bak.
Bir-iki-üç-dört-beş ( Sağ elin parmakları sırayla açılarak sayılır )
Bir-iki-üç-dört-beş ( Sol elin parmakları sırayla açılarak sayılır )
Hepsi eder on parmak ( Her iki elin parmakları açılarak gösterilir )
Sen de istersen say bak
Say bak, say bak, sayy bak.
Bir-iki-üç-dört-beş-altı-yedi-sekiz-dokuz-on ( Her iki eldeki parmakların tümü sırayla açılarak sayılır )

EL Çırpma Oyunlarıel oyunlari org

İki kişi ile oynanan bir oyundur. Farklı çeşitlerde oynanabilmektedir. İki kişi karşılıklı oturur. Her bir kişi ilk önce kendi ellerini birbirine vurur (alkış gibi) daha sonra kaşısındakinin ellerine karşılıklı olarak vurur. Bu iki hareket seri olarak bu sırada  yapılır. Oyun git gide hızlanır. Sırayı karıştıran oyuncu yanar. Eller çarpraz yapılarak ta birbirine vurulabilir. Bu şekilde 3 farklı el çırpma sırasıyla yapılır.  Oyun bu şekilde çeşitlendirilebilir.

Geometrik şekiller yapın

Su kamışları (pipet) (veya boyama kalemleri, benzeri malzemeler) ve oyun hamuru ile üçgen, kare gibi şekiller yapabilirsiniz. Bir parça ip ile daire çizebilirsiniz.

Sık sık çocuk parkına gidinpark

Güzel havalarda çocukları çocuk parkına götürün.  Hem oyun, hem sosyalleşme hem de temiz hava almak için çocuk parkından daha eğlenceli bir yer olamaz herhalde.

Doğayla Buluşun

Fırsat buldukça çocukları doğayla buluşturun. Kırlara, ormanlık alanlara, göl, nehir kenarlarına, hayvan çiftliklerine götürün.  Bu geziler çocukların hem yeni şeyler öğrenmesine imkan sağlayacak hem de onları dinlendirecektir.

Kumla, çamurla, toprakla suyla oynama

Mümkün oldukça çocukların toprakla suyla oynamasına imkan tanıyın. Bu onların hem yaratıcıklarını geliştirecek hem de ruhsal yönden rahatlatacaktır.

kumda oyunKumda oyun

Denize yakın oturan veya sık sık denize giden çocuklar ne kadar şanslı. Kumla oynamak, kumdan heykeller yapmak çocuğun yaratıcılığını geliştirmekle baraber fiziksel gelişimine de olumlu katkı koymaktadır. Denize gidilemiyorsa çocuk parklarındaki kum havuzlarından yararlanılabilir.

Çocuğunuzun kumdaki oyununu zenginleştirmek için ona bazı materyaller temin edin, örneğin yaptığı kale için oyuncak adamlar ya da oyuncak hayvan figürleri gibi. Böylelikle çocuğunuzun hayal gücünü ve zihinsel gelişimini desteklemiş olursunuz  Oyun sırasında soracağınız sorular ile de düşünce gücünü desteklemiş olursunuz. Örneğin, ıslak ve kuru kum renk değişimleri, ağrlıkları sorgulanabilir.(i.e. “Kum ıslakken mi yoksa kuruyken mi daha ağır?”).

Çocuğunuzun, güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde özellikle yaz aylarında 11:00 – 16:00 arası  güneşte oynamasına asla izin vermeyin. Bu saatler dışında ise şapka ve cildi koruyan güneş kremlerinden yararlanın.

Oyun oynadığı yerin temiz ve güvenli olduğunu kontrol edin. Örneğin yemek – içecek artıkları, sivri deniz kabukları, kayalar, çürümüş metal parçaları, ya da şiddetli dalgalardan çocuğunuzu koruyun.
Oyun oynarken arkadaşlarına kum atmaması gerektiğini, bunu yaparsa hem arkadaşının hem de kendisinin zarar görebileceğini ona açıklayın Gözüne kum kaçarsa onu suyla yıkamaya yönlendirin, çocuğunuz ağlıyorsa onu susturmayın, çünkü ağlamak gözün doğal yöntemlerle temizlenmesini sağlayacaktır Bu esnada çocuğunuzn eliyle gözünü ovmasını engelleyin, ona gözünü sık aralıklarla kırpmasını söyleyin Eğer daha ciddi bir durum olduğunu düşünüyorsanız, hemen bir doktora başvurun

Saklanbaç

Evde anne, baba ve kardeşlerle oynanan saklanbaçın keyfi başka olur herhalde. Çocuğunuzla bu güzel oyunu oynama fırsatlarını herzaman değerlendirin.

oyun hamuruOyun hamurları ve kesip yapıştırma dönemi

Oyun hamurları ve kağıt oyunları ile hem çocuğun el becerileri hem de hayal gücü gelişecektir. Sık sık oynanmasında yarar var.

Lego ve Yap boz dönemi lego oyuncak

Çocuğun düşünerek yapmasına, çıkarıp takmasına izin veren oyuncaklardan lego ve yapbozlar bu yaş döneminin vazgeçilmez oyuncaklarından. Beraber oynanınca çok zevkli.

Resim yapın

Resim yapmak hem renklerin öğrenilmesine hem de hayal gücünün gelişmesine ve yaratacılığa yardımcı olmaktadır. Bırakın çocuğunuz içinden geldiği gibi yapsın. Renklerle oynasın. Yaptığı resimleri sergilemeyi ihmal etmeyin. Evin uygun odasına çekeceğiniz ipe resimleri mandallayarak tutturmak ve yenileriyle değiştirmek güzel bir fikir olabilir.

Müzik aleti çalın

Müzik dinlemek veya müzik aleti çalmak bir çocuğa alıştırılacak en güzel hobilerden biri. Farklı tarzlarda müzikle (klasik, türk müziği) çocuğunuzu erken zamanda tanıştırmak ileride müzik kulağının gelişmesine yardımcı olacaktır. Müzik aleti çalan bir çocuk hem notaları okumayı öğrenecek, hafızası gelişecek hem de ilerde yaşayacağı okul yoğunluğunu müzik ile vereceği ara ile birazcık olsun hafifletebilecektir.  Yaratıcılığa yardımcı olan ve sakin, huzurlu bir ortam yaratan müziğin gücünden muhakkak siz ve çocuğunuz yararlanın.

Spor Yapınspor yapan cocuklar

Çocuğunuzun enerjisini spora yönlendirerek kullanmasına yardımcı olun. Hem sosyal ortam yaratan hem de boş zamanlarını en iyi işekilde değerlendirmesine fırsat yaratan spor alışkanlığı ile  çocuğunuzu hem fiziki açıdan gelişecek hem de hayat boyu ihtiyacı olacak olan sağlıklı yaşam felsefesini öğrenmiş olcaktır. Disiplinli çalışma ile zaman yönetimini de öğreten spor aktivitesi, ileride çocuğun derslerine de yansıyacaktır.  İster takım ister bireysel spor olsun yeterki çocuğunuz spor yapsın. Küçük yaşlarda aileyle başlayan spor aktiviteleri (basketbol, futbol, tenis, yüzme vs. ) ile çocuğunuzun hangi spor dalına ilgisi olduğunu gözlemleyebilirsiniz.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close