İngilizceyi eve taşımanız çocuklar için unutulmayacak bir fırsat olacaktır.

Ebeveynler ve İngilizce                                                                                                      Resim 1543

İngilizce konuşabilen;

Anne ve babaların İngilizceyi evde yaşatmaları çocukların ikinci dili kolay ve kalıcı öğrenmesi için çok önemli bir fırsattır. Hayatının rol modeliyle İngilizce öğrenen çocuk kendine bu konuda daha çok güvenecektir. Ebeveynlerin haftada en az 20 dakika ayırmaları yeterli olacaktır. En azından çocuk İngilizce dilini hayatın bir parçası gibi algılayacaktır. Anne veya baba çocuğuyla İngilizce konuşma aktivitesi hazırlamalıdır. Öncelikle basit düşünmeli ve anında harekete geçilmelidir. Etrafınızda o anda bulunan herhangi bir nesne ile harika bir zaman geçirebilirsiniz. Ancak çocuklara farkında olmadan İngilizce oyun oynatılmalıdır. Şu gibi uyarılar olmamalı:’ – şimdi İngilizce oyun oynayacağız, -Türkçe konuşmak yok! Hadi İngilizce konuş bakalım…”  Bu gibi cümleler kurarsanız kimi çocuklar “öfff, yaaa, hayır” diyebilirler. Böyle bir tepki ile karşılaşan ebeveyn şunu hatırlamalıdır ki çocuklar direkt harekete geçmekten ve anı yaşamaktan hoşlanır. Koşullanma yapmak hiçbir fayda sağlamayacaktır. Örneğin evinizde oyuncak kutusunu ele alacak olursak; Çocuğunuza “What’s this? Oyunu oynayalım!” dediğiniz zaman oyun kelimesini duyan çocuk heyecanlanacaktır. Bir tarafta boş kutu bir tarafta oyuncaklar kutusu olabilir. Süre tutulur ve İngilizce sayılar sayılarak belirtilen sürede çocuktan nesneleri boş kutuya götürmesi istenir( iki kişi de oynayabilir). Süre bitince nesnelere “This is a..,” diyerek kelimeler ifade edilir. Bir sonraki aşamalarda “I like, I can” gibi yapılar da eklenebilir. Daha sonra sürekliliği artırmak ve işi ciddi hale getirmek isteyenler İngilizce bir kutu veya çanta oluşturabilir. Kutudan ya da çantadan bir kukla (sadece İngilizce biliyor) ve ya pelüş bebek çıkararak oyun oynayacaklarını ve süre başladığında sadece İngilizce konuşulacağını belirtmelidir. Basit cümlelerle konuşmalar yapılarak bebeğin söylediği nesneleri bulma oyunu oynanabilir ya da hikâye anlatımı olabilir. Bunun yanında şarkılarla da destek yapılabilir. Örneğin; Evde bulunan bir meyve olsun bu da elma olsun. Özel İngilizce çantasından ya da kutudan elma çıksın. Bildikleri bir tekerleme ya da şarkı çalsın. Oyuncular birbirlerine elden ele versinler müzik bittiğinde kimin elinde kaldıysa o nesne ile ilgili cümle kurulsun. “It’s an apple, It’s colour is red, I like to eat apple…” Seviye olarak ilerde olanlar için ise soru-cevap şeklinde ve bağlaç ile kullanılan uzun cümleler olmalıdır. “Why do you eat apple? –Because It’s healty and an apple a day keeps the doctor away…”

Sonuç olarak farkındalık için kısa da olsa ayıracağınız bu zaman çok önemlidir.  Birkaç cümle de olsa İngilizceyi eve taşımanız çocuklar için unutulmayacak bir fırsat olacaktır. Herhangi bir nesne ile basit oyunlar türetilebilir önemli olan İngilizce sözcüklerin hayata geçirilmesidir.

İngilizce konuşamayan;

Bu durumda ebeveynlerin profesyonel yardım alması gerekmektedir. Bunun için İngilizce kursa göndermek değil eve gelen bir İngilizce Oyun Öğretmeni olmalıdır. Anne/Baba katılımıyla oyunlar oynanmalıdır. Amaç İngilizcenin evde de kullanılması ve ebeveynlerin de ilgilenmesidir. Evde güvenli ortamında anne ve babasıyla İngilizce konuşan çocuk, İngilizceyi davranış haline getirecek ve ilerde günlük konuşmalarda kendine daha çok güvenecektir.

 

Dilek N. Utaş

İngilizce Öğretmeni

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close