Çocuklara Söz Geçirme Sanatı – Ali Çankırılı

cocuklara_soz_gecirme_sanatiSinirlenmeden, Ceza Vermeden, Bağırmadan…

Yazar ne kadar da iddialı değil mi? Eminim çoğunuz içinden söylemesi kolay diyordur…Bir de uygulamaya bakalım sanıldığı kadar kolay mı?…

Deneyimsel Tasarım Öğretisinde, otoritenin kaybolmadığı fakat ebeveynden çocuğa geçtiği anlatılmakta. Gerçekten de evin kuralları konmadığı veya uygulanmadığı takdirde çocuk kontrolü çok kolay ele geçirebiliyor. Biz ebevyenlerde tekrar otoriteyi kazanabilmek için çeşitli araştırma içine giriyoruz. En güvenilir ve hızlı ulaşabileceğimiz kaynak ise çocuk yetiştirme konusunda başvuracağımız kitaplar…Çok değerli bilgi ve tecrübelerini paylaşan yazarlarımızın tavsiyelerini almakta ve denemekte yarar var.

Bu ay sizlere, çocuklarımızla doğru iletişim ve davranış geliştirme konusunda yön veren Türkiye’nin en çok okunan 50 yazarı arasında bulunan Pedagog Ali Çankırılı’nın Çocuklara Söz Geçirme Sanatı isimli kitabını tanıtmak istiyoruz. Kitap arka kapakta bir benzetmeyle başlıyor. Arabanızla büyük ve kalabalık bir şehrin sokaklarında seyahat ettiğinizi, daha önce hiç gitmediğiniz bir adresi bulmaya çalıştığınızı, ancak kavşaklarda ve dönemeçlerde hiç levha bulunmadığını düşünün. Aradığınız adresi bulmak için kim bilir kaç kez yanlış yola girer, kaç kez kaza atlatırsınız. Doğru ve kabul edilebilir davranışları öğrenmeye çalışan çocuklar için de durum aynıdır. Koyduğumuz sınırlar yol gösteren levhalar gibidir. Sınırlar sanıldığı gibi, çocukların haklarını kısıtlamak, onlara baskı uygulamak değildir. Sınırlar, çocuklara korunduklarını, güvende oldukları ve değer verildikleri duygusu kazandırır.

Çocuklarımıza nasıl doğru sınırlar koyabileceğimizi, onlara bağırmadan, sinirlenmeden, baskı yapmadan, ceza vermeden nasıl söz geçirebileceğimizi anlatan bir kitap var karşınızda. Kendi hayatınızdan, hatalarınızdan, doğrularınızdan kesitler bulacağınız bir kitap. Ebeveyn olmak zor zanaat. Özel bir okulu, kursu yok. Tecrübeyle deneyerek öğrenilen gerçekler var. Nasıl davranılması gerektiğini hayattan kesitler, örnek olaylar verilerek anlatılmış kitapta.

Kitaptan bir örnek verecek olursak, çocuklarımızdan isteklerimizin açık ve net olarak, çocuğun da ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, seçenekler sunarak ve suçlayıcı/yargılayıcı olmak yerine uzlaşıcı bir tutumla iletişim kurmanın önemi üzerinde duruluyor kitapta. Örneklerle çok iyi anlatılmış doğru iletişim cümleleri: “‘Ödevini bitirmeden dışarı çıkamazsın”’ yerine “Ödevini bitirdikten sonra sokağa çıkabilirsin” veya “Oyuncaklarını toplamadan kahvaltıya gelme!” yerine “Oyuncaklarını kahvaltıda önce mi yoksa sonra mı toplamak istersin?”.

Kitabın içinde ayrıca aşağıdaki soruların cevabını ve verilen konu başlıkları hakkında bilgi bulacaksınız. Okurken sanki kendi hayatınıza dokunduğunu hissedebileceğiniz ve aslında yaşadığınız sorunlarda yalnız olmadığınızı anlayacaksınız.

 

  • Çocuk eğitiminde disiplinin ölçüsü ve sınırları nasıl olmalıdır?
  • Çocuk eğitiminde işe yaramayan yollar ve yöntemler nelerdir?
  • Çocuklar sözümüzü neden dinlemez?
  • Çocuk eğitiminde sorun çözme becerileri nelerdir?
  • Küçük çocuklarda şiddeti ve saygısızlığı önlemede mola yöntemi ve mola verirken dikkat edilecek hususlar.
  • Baskı yapmadan çocuklarımıza nasıl söz geçirebiliriz?
  • Çocuğunuza “evet” ya da “hayır” demeden önce iyi düşünün.
  • Kişilik gelişiminde annelik tutumunun önemi.
  • Kardeşler arası kıskançlık ve başa çıkma yöntemleri.
  • Kardeş kavgaları ve başa çıkma yolları.
  • Çocuğumuzu yeterince tanıyor muyuz?

Zevkle okuyacağınızı ümid ediyoruz.

aktiviteparki.com
01.04.2014

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close