Grip’i Tanıyalım – Dr. Umut ALTUNÇ

grip_cocuk_Kime sorsanız hasta, herkes ateşleri içinde yorgan döşek yatıyor, evlerden ve iş yerlerinden öksürük sesleri hiç tükenmiyor bu aralar…

Malum herkesin dilinde, biz de çok kez yazıp çizdik: Mevsim değişimi !… Gündüzlerimiz nispeten sıcak, geceler ise daha serin… Hele ev içi… Çoğu evde merkezi ısıtma sistemi yok… Bir iki odada klima veya gaz sobası yanıyor sabahlara kadar… Yazdan kışa geçer gibi oluyorsunuz mutfağa, banyoya girip çıkarken… Sonra birisi hasta olmaya görsün… Öksürüp hapşırmalar okullarda, kreşlerde, evlerde ışık hızıyla yayıyor sanki hastalığı…

Özellikle çocuklar ve yaşlıların zayıf bağışıklık sistemini hedef alıyor bu mikroplar… Vücuda girdikten sonra hızlıca çoğalmaya başlıyorlar… Vücudun kendi kanıyla, şekeriyle besleniyorlar… Yüksek ateş, öksürük, halsizlik, kas ve kemik ağrıları ile kendisini göstermeye başlıyor…Ve haftalar boyunca vücudu grip hastalığının esiri yapıyorlar!…

İşte hayatın belli dönemlerinde defalarca yaşanan Grip hastalığı hakkında merak edilen bazı soruların cevapları:

Grip hastalığının belirtileri nelerdir?oksuren_cocuk

Grip hastalığı kendisini çok farklı şekillerde gösterir. Kimi kişide basit üst solunum yolları enfeksiyonu bulguları verirken kimisinde ise ağır solunum yetmezliği ve ateşli hastalık oluşturabilir. Grip hastalığının en sık görülen belirtileri aşağıda sıralanmıştır:

  • Hafif (37.5 C°) ya da yüksek (40 C°) Ateş. (Yaşlı kişiler ve küçük bebekler ağır grip hastalığına yakalansalar bile yüksek ateş görülmeyebilir)
  • Halsizlik, dermansızlık
  • Gözlerde kızarıklık ve sulanma
  • Burun akıntısı veya burun tıkanıklığı
  • Boğaz ağrısı, bademciklerde şişlik, farenjit
  • Baş ağrısı
  • Kas ve eklem yerlerinde ağrı
  • Kuru öksürük
  • Kusma ve ishal (çocuklarda daha sık)

Grip insandan insana nasıl bulaşır? grip_2

Grip virüsleri, havada damlacıklar şeklinde taşınarak solunum yoluna girerler. Kaynak, çoğu zaman öksüren, hapşıran veya yüzünüze doğru konuşan grip hastası kişilerdir. Bu kişilerin yaydığı virüsler, gerek direkt yolla havadan gerekse dolaylı olarak temas ettikleri cisimlerin (telefon, bilgisayar, bardak vs) ortak kullanımı ile bulaşır. Türk toplumu gibi yakın temas ve öpüşmeyi seven toplumlarda bayramlar gibi özel günler sonrasında bu tür hastalıkların sıklığında ciddi artışlar yaşanmaktadır. Özellikle hasta kişiler tarafından öpülen küçük çocuklar ciddi risk altındadır.

Kaç tür grip hastalığı vardır?

Grip hastalığı bilindiği gibi virüsler tarafından oluşturulan bir enfeksiyondur. Hastalığa neden olan “İnfluenza” virüsünün 3 farklı türü (suş) vardır: İnfluenza A,B,C. Bunlardan A tipi her 10-40 yılda bir görülen ölümcül pandemi (dünya çapındaki salgınlar) dan sorumludur. Bu tip virüs enfeksiyonu günümüze kadar milyonlarca kişinin ölümüne yol açmıştır. Kuş gribi virüsü de İnfluenza A virüsünün bir alt grubudur. B tipi grip virüsü A’ya nazaran daha hafif ve sınırlı salgınlara neden olur. En hafif seyirlisi ise C tipi İnfluenza virüsüdür. Ölümcül salgınları daha seyrek olarak oluşturmalarına rağmen özellikle A ve B tipi virüsler her yıl farklılaşarak bölgesel grip salgınlarına neden olurlar.

Grip neden “Soğuk Algınlığı” veya “Nezle” den farklıdır?

Soğuk algınlığı ve nezleye neden olan mikroplar grip virüsünden farklıdır. Bunlar genellikle Adenovirüs, Parainfluenza, Rhinovirüs veya Coxsackie adıyla anılan virüslerdir. Bu tür hastalık genellikle üst solunum yolları ve gözlerle sınırlı kalır. Tüm vücudu etkileyecek derecede ateş, halsizlik, yaygın kas ve eklem ağrıları görülmez. Soğuk algınlığı ayakta atlatılırken, grip hastaları genellikle yatak istirahatine ihtiyaç duyar. Grip hastalığının iyileşmesi soğuk algınlığına göre daha güçtür ve nispeten daha uzun süre gerektirir.

grip_3Gripten korunmanın doğal yolları var mı?

Henüz grip hastalığını tamamen tedavi edebilen bir ilaç, doğal besin maddesi veya alternatif bir tıp tekniği yoktur. Yapılan çalışmalarda bazı vitaminlerin ve bitkisel tedavilerin gripten korunma ve tedavide etkili olabileceği gösterilmiştir. Bu sonuçlar henüz umut verici olmaktan öte değildir. Bahsedilen tedavi yöntemleri arasında Grip aşısı, C vitamini, Echinacea (Ekinazya), Nane, Limon, Fesleğen, Zencefil, Sarımsak, Ginseng, Goldenseal bitkisi, Kefir ve Homeopati sayılabilir.

Mutlu ve sağlıklı günler…

Dr. Umut ALTUNÇ
Çocuk Sağlılığı ve Hastalıkları
umutaltunc@gmail.com

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close