Ne İlk söz Ne de Son Söz! – Gülizar Eroğlu – Çevre Eğitimi ve Çevre Yönetimi Uzmanı

gulizar_erogluBöyle bir başlık atmak istedim hayalimdeki projenin pilot uygulamasını Erenköy İlkokulu’nda yapmanın mutluluğu ve huzuruyla birlikte. Çünkü bu proje Karpaz Bölgesi için yaptığımız ve yapacağımız ne ilk, ne de son proje olacaktır.!

“Var olmanın Dayanılmaz Hafifliğini” yaşayabilmek kendiniz için önemli olan bir değere anlam katabilmekle mümkündür bana göre. Benim için (esasında ülkemiz için) en önemli değerlerden biridir Karpaz Yarımadası ve ne yazık ki bu değerin varlığı tehlike altındadır. İşte buradan yola çıkarak 2004 yılından beri birçok STÖ (Sivil Toplum Örgütleri)’nde Karpaz doğası, Karpaz insanı, Kültürel-tarihi vedoga_egitim_programi varlıkları v.s için bir varoluş mücadelesi veriyoruz arkadaşlarımla birlikte. Karpaz Dostları Derneği’nin başkanlığını yaptığım dönemde Karpaz’ın çocuklarıyla tanışma fısratı buldum ve Karpaz’ın çocuklarını da çok sevdim. Ve dedim ki benim kariyerimde çocuklar da olacak Karpaz da.

Karpazla ilgili kariyerimin ilk adımı Karpaz Çocuklarının Karpaz Milli Parkı’na Yönelik Tutumlarını Belirlediğim yüksek lisans tezim oldu.

Çevre Eğitim uzmanı olmak için Yüksek Lisansı’mı yaptığım dönemde Karpaz’ın çocuklarının Karpaz’ı tanımadığını keşfetmek benim için bir mihenk taşı oldu. “Tanımak sevmekle başlar” sloganıyla Karpaz’ın çocuklarına Karpaz’ı tanıtmak için doğa gezileri, sınıf anlatımı, atölye çalışmaları, v.s den oluşan bir proje yapma fikri kafama iyice yerleşti.

kayaliklarBu fikirle kendime yol arkadaşları aramaya başladım. Başkalarıyla yaptığım bir çok görüşmeden sonra arkadaşım Hanife Demir bana bu projede yardımcı olmayı kabul etti ve projenin şekillenmesinde ciddi katkılar sağladı. Projeyi daha önceki STÖ çalışmalarından da tanıdığım Yeni Erenköy ilkokulu Müdürü Sn. Meryem Özbolat’a açtığımda ise 3. cümlemden sonra baktım ki Meryem hoca bana projede şunu da yapalım diye fikirler  vermeye başlamış. Meryem hocayı ikna etmeme bile gerek kalmadı. Böylelikle ‘’Karpaz Çocuk Doğa Eğitim Programı’’ dünyaya geldi! Bu iki arkadaşım olmasa bu proje hayalim ne gerçekleşebilir ne de şu anda hissettiğim huzur ve mutluluğu yaşayabilirdim. İkisinin de yüreklerine sağlık.

Projemizden kısaca bahsetmemiz gerekirse Karpaz Çocuk projesinin amacı, Karpaz’ın çocuklarının Karpaz’ı gezerek, görerek, yaşayarak, eğlenerek, dokunarak, koklayarak vs. şeklinde algılamalarını sağlamak; çocukların Karpaz’da eğlenceli bir gün geçirmelerine fırsat vermek; eğitim-öğretimin farklı bir modeliyle onları buluşturmak, onları düşünen, fikirler üretebilen, fikirlerini özgürce telafuz eden ve ülkesine sahip çıkan bireyler olmalarında, denizdeki bir damla kadar bile olmasa da küçücük katkı koymaktır. Bu kapsamda projemizde doğa gezileri, çocuk oyunları, sınıf sunumları, istatistiki çalışmalar, atölye etkinlikleri, ortak STÖ çalışmaları vs. yapıldı.

medos_lalesiAB tarafindan finanse edilen ve UNDP Partnership for the Future in Cyprus tarafindan desteklenen Karpaz Çocuk Doğa Eğitim Programı Bahar Etkinliği kapsamında Güney Karpaz (Avtepe-Kuruova arası) Lale-Orkide güzergahı Yeni Erenköy İlkokulu 4. ve 5. Sınıf öğrencileri ile 4 gün boyunca keşfedildi. 8 tür orkide ve medoş lalesi yerinde görüldü ve tanıtıldı. Doğadan faydalanma,yokolan türler, kayıp kilise,kayaçlar vs. hakkında da ayrıca keşif ve bilgilendirme yapıldı. Çocuklara hayvan sevgisini aşılamak için Karpaz eşekleri ve carettalar hakkında bilgi verildi ve hayvanlar yerinde sevildi. Karpazın güzel sahillerinde temizlik yapılarak bölgede dalgalardan oluşan kayalarda incelemeler yapıldı.

Nihai amaç çocukların yüreklerine dokunabilmek ve farkındalıklarını arttırabilmekti. Proje sonunda ortaya çıkan resim, kompozisyon, şiir gibi ürünler bunu başardığımızı gösterdi.

Proje boyunca kırk derece sıcaklığın altında, yağmurda, çamurda  v.s.  benimle doğa gezilerine katılan, sınıf sunumları ve atölye çalışmalarının verimli olması için elinden geleni yapan  ve beni her daim güler yüzle karşılayan büyük yürekli Yeni Erenköy ilkokulu öğretmenlerinin de emeklerine sağlık.

Tabi ki burdaki en büyük teşekkür Karpaz’ın sevgi yüklü yüreklerine, yani çocuklarına gelsin. Her okula gidişimde beni sevgi seline boğan, iyi ki bu projede yer almışım dedirten, kendimi daha bir değerli hissetmeme vesile olan kendileri küçük ama yürekleri büyük insanlara gelsin. Onları tanımak, onlarla çalışmak, onlarla oynamak, şarkı söylemek v.s benim için eşsiz bir deneyim ve mutluluktu.gulizar_egitim

Ümidimiz odur ki bu proje ile öncelikle Karpaz’ın ardından tüm Kuzey Kıbrıs’ ın sevgi dolu yüreklerine ulaşır, Karpaz’ı ülke insanına tanıtarak doğa dostu bireyler yetişmesine küçük de olsa bir katkı sağlayabiliriz.

Unutmayalım ki Başka Karpaz Yok!

Yazımı Karpaz çocuklarının doğa gezileri boyunca telafuz ettiği bazı cümlelerle bitirmek istiyorum.

“ Öğretmenim ben bu sene sınıfta kalacam ki gelecek sene bu gezilere sizinle yine gelebileyim.”

“Hiç böyle macera dolu bir gün yaşamamıştım”

“Karpaz ne kadar güzelmiş!”

“Doğa gerçekten heykeller yapıyor..”

“ Eğer bana karpazda bir kulübe verirlerse ben karpazı korurum doğa canavarlarından”

“Hayatım boyunca hiç bu kadar yürümemiştim.

‘’En güzel ders doğadaki ders’’

‘’Dinlemek hiç bu kadar eğlenceli olmamıştı’’

‘’Hem eğlence, hem ders bir arada olabiliyormuş’’

‘’Doğa canavarları yeter,durun artık!’’

 ‘’Karpaz benim yeni umudum’’

 

Gülizar Eroğlu

Çevre Eğitimi ve Çevre Yönetimi Uzmanı

02.09.2014

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close