Anne ve baba olmak her zaman zor olmuştur. Günümüzde ise anne ve baba olmak daha da zorlaştı. İletişim çağında herkesin, her bilgiye kolayca ulaşma olanağı var. Bundan dolayı korumamız gereken gençliğimiz ve yetişen çocuklarımız var diyor Nevzat Özer ‘21. Yüzyılda Anne Baba Olmak’ kitabında ve devam ediyor.
O yüzdendir ki;
- 21. Yüzyılda ebeveyn olmak daha dikkatli olmayı, daha çok özveriyi gerektiriyor. Anne ve baba olmayı aslında bir meslek olarak düşünmemiz gerekiyor. Elimizdeki hedef kitle, çağımızda çok çeşitli olumsuzluğa şahit olan ve dramlarla iç içe yaşayan bir nesil.
- Çocuk ve genç yetiştirmek, eskiye oranla daha zor ve daha çok çaba gerektiriyor.
- Annelik ve babalık; çocuğun cebine harçlık koymakla, karnını doyurmakla, yatacak bir yer sağlamakla olmuyor.
- Bir çocuğu eğitmenin ve yetiştirmenin, geleceğin annesini ve babasını eğitmek ve yetiştirmek olduğunu içselleştirmemiz gerekiyor.
– Çocuk eğitimi; işimizden, aşımızdan; özel yaşantımızdan daha önce gelmeli.
‘21. Yüzyılda Anne Baba Olmak’ günümüzde iyi bir anne ve baba olmanın yollarını ve herkesin rahatlıkla uygulayabileceği pratik yöntemleri anlatan bir kaynak kitap.
Kitapta ailemizle doğru ilişki ve iletişim kurma yöntemleri anlatılıyor. Ailece ayda bir toplantı yapılmasının önemini anlatıyor yazar. Herkes olumlu ve olumsuz düşüncelerini, karşılıklı hiçbir etki altında kalmadan rahatça söylesin. İlk toplantılarda belki gülebilirsiniz, belki konuşacak bir şey bulamayabilirsiniz ama zamanla bu toplantılar ailede alışkanlık haline gelecektir.
Çocuklarımıza ne söylüyorsak öyle olma ihtimallerini artırıyoruz. ‘Sen bu işi yapamazsın’ gibi olumsuz cümleler insanları gerçekten de olumsuz olarak etkiliyor ve başarmasını engelleyebiliyor.
Çocuklarımızı eleştirirken ise daha ziyade çocuğun kendisini değil, yapılan hareketi, eylemi ve davranışı eleştirmek önemlidir diyor yazar. Örnek olarak ‘sen ne kadar sakarsın’, vb. şeyler söylemek yerine, ‘yapmış olduğun şu eylem ya da konuşmuş olduğun şu cümle çok yanlıştı’ gibi ifadeler kullanmakta yarar vardır.
Geleceğin suçlusunu yetiştirmenin en basit kuralları bölümünde değinilen birkaç öneri ise şöyle;
- Daha küçükken çocuğa istediği her şeyi vermeyi başlayın. Bu biçimde o, herkesin onun geçimini sağlamak zorunda olduğuna inanacaktır.
- Yerde bıraktığı her şeyi kaldırın; kitaplarını, ayakkabılarını, kıyafetlerini, onun için her şeyi siz yapın ki, o tüm sorumluluklarını başkalarına yüklemeye alışsın.
– Ona istediği kadar harçlık verin ki, hiçbir zaman kendi parasını kazanmanın ne olduğunu öğrenmesin.
Kitapta ayrıca nasıl başarılı anne- baba olabileceğinin tüyoları verilmekte. Başarılı anne-babalar, çocuğun ihtiyaçlarını sezen, onlara uygun yanıtlar veren, aşırı hoşgörülü veya katı olmayıp, çocuğa karşı esnek bir yaklaşım içinde olan, davranışlarında belirli bir kararlılık ve devamlılık sağlayan, karşı çıkmadan önce her zaman çocuğun isteklerini dinleyen anne-babalardır.
Kitap çocuklarımızı yetiştirirken nasıl davranmamız gerektiği ile ilgili daha birçok konuda bilgi vererek ebeveynleri, kendilerini bekleyen durumlara önceden hazırlamakta. Böylelikle çocuklarımızla daha etkili bir iletişim ve sonrasında kaliteli bir ilişki sağlama yolunda güzel bir rehber olmakta. Okumanızı tavsiye ederiz.
Aktiviteparki.com
14.09.2014