Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası 64 ülkede, 72 kuruluş tarafından tanınmakta ve her yıl 2- 8 Kasım haftasında kutlanmaktadır.
En sık çocukluk çağında görünen ve kan kanseri olarakta bilinen Lösemi hastalığı hakkında farkındalığımızı arttıralım.
Lösemi Nedir?
Lösemi hastalığı, damarlarımızda dolaşan kanın yapım yeri olan kemik iliğinin içerisindeki kök hücrelerin, kendilerine benzer blast isimli kontrolsüz kötü hücre oluşturarak normal kan hücrelerinin yerini alması durumudur. Bu nedenle hasta, enfeksiyon ve kanamaya açık hale gelir.
Kemik iliğinde üretilen blastlar normal kan hücrelerinin üretilmesine engel olur ve normal kan hücrelerinin yaptığı işleri yapamazlar. Çoğalarak kana geçerler. Kemik iliğinden başlayan lösemi, vücudun farklı yerlerine de yayılabilir.
Çocukluk çağında (2-5 yaşlarında) en sık görülen kanser türüdür. Çocukluk çağı lösemisi %85 tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Löseminin nedenleri nedir?
Löseminin nedeni kesin olarak bilinmiyor. Ancak, bazı risk faktörlerinden bahsedilebilir. Down sendromu gibi bazı kromozomal hastalıklar, genetik yatkınlıklar, bazı viral enfeksiyonlar, yüksek doz radyasyona maruz kalmak, benzen türü kimyasal maddelere maruz kalmak bu risk faktörleri arasındadır. Bu risklere sahip kişilerin tümünde lösemi görülmemektedir.
Son yıllarda yapılan bazı çalışmalarda, gebelik sırasında sigara içen annelerin çocuklarında artmış lösemi sıklığı saptanmıştır. Anne sütü almanın ise, çocuklarda lösemiden koruyucu etkisi olduğu düşünülmektedir.
Löseminin Belirtileri Nelerdir?
Lösemi hastalığının belirtileri arasında, yüksek ateş, iştahsızlık, solukluk, lenf bezlerinde büyüme, vücutta kırmızı noktalar görülmesi, burun ve diş eti kanamaları, vücutta morarmalar, kemik ağrıları, zayıflama sıktır. Ama çok değişik başka belirtiler de görülebilir.
Lösemi Nasıl Tedavi Edilir?
Hastalığın türüne göre bazı tedavi protokolleri uygulanmakta, uygun tedavi ve destekle iyi sonuçlar alınmaktadır.
Kemoterapi ( ilaç tedavisi ): İlaçlar hap şeklinde, iğne şeklinde olabilir veya damardan serum içinde verilebilir. Bu ilaçların etkisiyle kötü huylu hücreler yok edilmektedir.
Radyoterapi ( ışın tedavisi )
Kemik iliği nakli: Nadiren bazı hastalarda gerekebilmektedir.
Lösemi Bulaşıcı Bir Hastalık Mıdır?
Lösemi kesinlikle bulaşıcı değildir. Fakat hastalar kendilerini korumak için maske takmalıdır. Lösemide, lökositlerin sayısının düşük olması nedeniyle vücudu dışarıdan gelecek mikroplara karşı koruyabilecek bir savunma sistemi yoktur ya da zayıflamıştır. Bu yüzden dışarıdan gelebilecek hastalık etkenlerine karşı hastalar kendilerini koruyabilmek için maske takmak zorundadırlar.
Kemik İliği Nakli Nedir?
Çocukluk çağı lösemilerinde ilk olarak ilaçla tedavi denenir. Toplam 3-3.5 yıl süren kemoterapi sonunda % 85’lere varan oranda tamamen iyileşme sağlanır. Tedaviye cevap alınamayan vakalarda ve bazı özel durumlarda kemik iliği nakli uygulanabilir (%5-10 oranında).
Kemik iliği nakli basitçe, kan hücrelerinin yapımını sağlayan ana-kök hücrelerin sağlam bireylerden (verici-donör) alınarak lösemi hastasına verilmesidir. Böylece normal kan yapımı sağlanmış olur.
Kemik iliği kemiklerin içinde bulunan süngersi bir doku olup dolaşımdaki kan hücrelerinin üretim merkezidir. Kan hücrelerinin üretimi kemik iliği içinde yerleşmiş bulunan özelleşmiş bir grup hücre tarafından sağlanmaktadır. Bu hücrelere ‘kemik iliği kök hücreleri’ denir.
Kemik iliği bağışlamakla ilişkili herhangi bir risk var mıdır?
Kemik iliği (kandan kök hücre) bağışı yapan kişiden az miktar ilik alındığından, bağış yapmak genellikle donöre herhangi bir belirgin sorun oluşturmaz. Birkaç hafta içerisinde, donörün vücudu bağışlanan iliğin yerini doldurur.
Lösemi hakkında merak ettiğiniz tüm konular için Türkiye Lösemili Çocuklar Vakfı – http://www.losev.org.tr ve ülkemizde Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı – http://www.kemalsaracoglu.org adreslerini ziyaret edebilirsiniz.
Küçük yardımlarınızla büyük farklar yaratmak için farkındalığımızı arttıralım.
faydalı bilgiler için teşekkür ederiz…