Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edildi ve 20 Kasım günü tüm dünyada Çocuk Hakları Günü olarak kutlanmaya başlandı. Ülkemizde de Çocuk Haklarına yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi, 12 Mart, 1996 birleşiminde “Çocuk Haklarına Dair Sözleşme Yasası’nı kabul ederek yürürlüğe koymuştur. Çocuk Hakları Platformu ise çocuk haklarının doğru algılanması, korunması ve geliştirilmesi amacıyla çalışmak, mevcut ve olası ihlallerin oluşumunu engellemek ve takip etmek için ihtiyaç duyulan koşulların yaratılmasının gerekliliğini savunmak ve bu hedef doğrultusunda kamuoyu oluşturmak vizyonuyla kurulmuştur. Çocuk Hakları Platformu 2008 yılında SOS Çocukköyü Derneği, Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı, Sosyal Riskleri Önleme Vakfı, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği, Sosyal Hizmetler Dairesi, İlköğretim Dairesi Kurucu örgütleri tarafından kurulmuştur. Çocuk Hakları Platformu üyesi SOS Çocukköyü Derneği, Çocuk Hakları konusunda aktif çalışmalar yapmaktadır. Kuzey Kıbrıs’taki Çocukların Hakları Araştırması ve Aile Güçlendirme Projesi bunlardan sadece bir kaçı. Bu çalışmalar hakkında detaylı bilgi almak ve SOS Çocuk Köyü’nü yakından tanımak için SOS Program Geliştirme Direktörü Sayın Refika İnce ve Aile Güçlendirme Proje Koordinatörü Sayın Süreyya Çelmen Değer ile aktiviteparki.com olarak bir röportaj gerçekleştirdik. Bize değerli vakitlerini ayırdıkları için çok teşekkür ediyoruz.
SOS Çocuk Köyü hakkında bilgi alabilir miyiz lütfen?
KKTC SOS Çocuk Köyü Derneği 1991 yılında bakıma muhtaç çocuklara aile tipi bakım vermek ve onları uzun vadede, aşamalı destek programlarıyla kendine güvenli, bağımsız bireyler olarak yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. 6 aile evi, 1 teyze evi, 1 misafir evi, 3 personel lojmanı, yönetim binası, açık hava tiyatrosu, çok amaçlı bir salon, oyun alanı ve 100 çocuk kapasiteli anaokulu olarak inşa edilmiş daha sonra inşa edilen 5 aile eviyle kapasite arttırılmıştır. Faaliyetlerine 1993 yılında başlayan derneğimiz, 1994 yılında Uluslararası SOS Çocuk Köyleri Birliği’ne üye olarak kabul edilmiştir. SOS Çocuk Köyü Derneği KKTC, dünyadaki bütün SOS Çocuk Köyleriyle ayni statüye sahiptir. 2006 senesinde başlattığımız Aile Güçlendirme Projesi ile faaliyetlerimizi artırarak proje sayesinde bugün daha çok çocuğa ulaşabilmekteyiz. Aile Güçlendirme Projesi ile aileyi güçlendirecek çalışmalar yapıp çocukların biyolojik ailelerinin yanında kalması hedeflenmektedir. Derneğimiz faaliyetlerini Sosyal Hizmetler Dairesiyle işbirliği çerçevesinde yürütmektedir. SOS Çocukköyü Derneği varlığını hayırseverlerin yaptığı bağışlar, yurtiçi ve yurtdışı sponsorların katkılarıyla korumaktadır.
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü olarak kutlanmakta. Biliyoruz ki SOS Çocuk Köyü KKTC Çocuk Hakları konusunda aktif rol oynamakta. Bu konuda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz lütfen?
SOS Çocuk Köyü Derneği ilk araştırmasını 2009 yılında yaptırmıştır. “Kuzey Kıbrıs’ta Çocukların Konumu ve Çocuk Hakları Araştırması 2009 verilerine göre, genel olarak Kuzey Kıbrıs’ta çocuk hakları bağlamında öncelikli sorunlar olarak sırasıyla “çocukların sokaklara bırakılması” (39%), “çocuklara yönelik sözel şiddet/küfür etme/aşağılama” (38,7%), ve “çocukların sağlıklı beslenememesi” (38,6%) belirlenmiştir. (Tüm Raporu okumak için tıklayınız.)
Aile Güçlendirme Projesi’nden bahseder misiniz lütfen?
SOS Çocukköyü Aile Güçlendirme Projesi, çeşitli nedenlerden dolayı çocuklarına yeterli bakım sağlayamayan, çocukları için sağlıklı yaşam koşulları oluşturmada güçlük çeken aileleri desteklemek ve çocukların ailelerinin yanında kalmasını sağlamak amacıyla SOS Çocukköyü Derneği ve KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürlüğü ile koordine edilen bir projedir. Aile güçlendirme programı, biyolojik ailelerinin bakımını kaybetme riski altında olan çocukların bakımı ile desteklenmesine odaklanmıştır. Aile güçlendirme programı, doğrudan aileler ve toplumlarla çalışır. Proje kapsamında şu anda 135 çocuğa ve 50 aileye destek verilmektedir. Verilen destekler çocukların ve ailelerin ihtiyaçlarına göre saptanmıştır. Bu destekler çocuklar için ihtiyaç duydukları derslerden akademik destek , folklör faaliyeti, 6-16 yaş grubu için İngilizce-Bilgisayar-Resim kursu, , 3-6 yaş grubu için okulöncesi eğitim şeklindedir. Aileler için de grup terapisi , bireysel danışmanlık , aile danışmanlığı , sesta kursu, sürücü kursu düzenlenmektedir. Ayrıca ailelere düzenli olarak gıda, giysi, mobilya, bebek bezi yardımı da yapılmaktadır. Çocukların ve ailelerin katıldıkları faaliyetlerden düzenli olarak devam çizelgeleri alınarak ailelerin kurslara katılımı takip ediliyor, ailelere ev ziyaretleri düzenlenerek ailelerin ev ortamları, yaşam koşulları, çocuklarıyla olan ilişkileri ve ailelerin gelişimleri gözlemleniyor, ailelerle her ay düzenli olarak proje hakkında toplantı düzenleniyor ve aileler projedeki gelişmeler hakkında bilgilendiriliyor, ailelerle bireysel görüşmeler düzenlenerek onlara ihtiyaçları konusunda rehberlik yapılıyor. Hedefimiz bir yıl içerisinde proje kapsamındaki ailelerin kendileri ve çocukları için daha sağlıklı ve rahat yaşam koşullarına ulaşarak, ebeveynlik konusunda daha donanımlı hale gelerek, ekonomik koşullarını düzelterek desteğimiz olmadan, yaşamlarını sürdürebilmeleridir. Proje kapsamında Temmuz 2006’dan beri destek alan 28 çocuk ve 12 aile bağımsızlıklarına ulaşarak projeden başarı sertifikası almışlardır.
Çocuk Hakları Eğitim Projenizden bahseder misiniz lütfen?
Bu proje ile genel olarak, Kıbrıs’ın kuzeyinde, istismar edilen ve kaderine terk edilen çocuk oranının düşürülmesine katkı sağlanması amaçlanmıştır. Projede pilot bölge olarak Alayköy köyü seçilerek, Alayköy İlkokulunda çocuk hakları konusunda farkındalığın artırılması amaçlanmıştır. Bu proje aynı zamanda ilkokullara yönelik bir Çocuk Hakları (ÇH) eğitim müfredatı örneğinin uygulanacağı bir pilot proje olmayı amaçlanmıştır.
aktiviteparki.com
20.11.2013