Her çocuk değişik yaşlarda gelişim dönemlerinden geçer. “6 yaş” ve öncesi dönem okul öncesi olarak adlandırılır. Bu dönemde çocuk dünyayı egosantrik bir biçimde ele alır ve o şekilde değerlendirir. Çocuklarımız bu dönemde karşılaştığı durum ve olayları herhangi bir zihinsel elekten geçirmeden doğrudan algılar. Genelde, olaylar herhangi bir zihinsel elekten geçmediği için çocukların olayları kabul oranı çok yüksektir. Bu dönem yaratılıcılığın ve öğrenme hızının en üst düzeyde olduğu dönemdir. Okul öncesi dönemin gelecek için çok büyük bir belirleyici özelliği vardır. Bu dönemin geleceği şekillendirdiği gibi çocuklar akıl yürütmeden çok sezgisel olarak problemleri çözmeye çalışırlar.
Okul öncesi dönem, çocuğun duygusal ve toplumsal gelişiminin en üst düzeyde olduğu süreçtir. Temel alışkanlıklar, karakter ve kişilik yapısı şekillenmeye başlar. Bu dönemi çocuğun en iyi şekilde geçirmesinde aileye olduğu kadar okul öncesi kurumuna da görevler düşmektedir. Temel alışkanlıkların kazanmasında güçlükler, okul fobisi, hiperaktivite veya çekingenlik okul öncesinde karşılaşılan en büyük problemlerden bazılarıdır. Bu sorunların her birinin tek, tek ele alınması ve okul ile ailenin işbirliği ile çözülmesi gerekir.
Çocuğun gelişmesinde en önemli şart sağlıklı ve dengeli beslenmektir. Yemek yeme sorunu olan bir çocuk, okul öncesi kurumunda yapılacak çok küçük ama etkili uygulamalar ile yemek yeme alışkınlığı kazanabilir. Bu süreç içerisinde aile, okul ile işbirliği içinde olmalı asla çoçuğun yanında “İstemessen yemeyebilirsin” diye söylenmemelidir. İleride çoçuk yemek yeme istemediği zaman bunu koz olarak kullanabilir. Okula yeni başlayan bir çocuk yemek yeme konusunda kesinlikle zorlanmamalıdır. Öncelikle okula iyice alışması beklenmelidir. Çocuk, okula alıştıktan sonra yeme miktarını çocuğun istediği gibi ayarlamasında yardımcı olunmalıdır. Sınıf ortamında sağlıklı beslenmenin faydalarından sürekli bahsedilmeli ve dengeli beslenen ve beslenmeyenler arasındaki farklar sürekli olarak vurgulanmalıdır. Çocuğa konuşma hakkı vermek neden yemediğini anlamak, çocuğun kendini ifade ederek sorunun kaynağının bulunmasında çok önemli bir etkendir.
Genel olarak çocukların iyi bir okul öncesi süreci geçirmesinde okula olduğu kadar aileye de çok önemli roller düşmektedir. Okul-aile işbirliği çok gerekli olup sorunların aşılmasında çok önemli rol oynar.
Psk.Hatice Şonya
04.03.2014