Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmetler Dairesi bünyesinde hizmet veren Mağusa İrfan Nadir 18 Yaş Üstü Engelli Rehabilitasyon Merkezi, 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü’ne dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla, saat 10.00 ‘da Mağusa Anıt Çemberi’nde renkli çoraplarıyla yürüyüş gerçekleştirecek.
21 Mart Dünya Down Sendromu Günü
Birleşmiş Milletler’in 10 Kasım 2011 kararı ile 21 Mart tarihini resmi Dünya Down Sendromu Günü olarak tanınmıştır. 21 Mart günü (21/3) Down sendromlu insanlarda 21.ci kromozomun 3 tane olmasını simgelemektedir. Dünya Down Sendromu Günü, Down sendromlu bireylerin haklarını korumak için önemli bir gündür. Her yıl dünyada, Dünya Down Sendromu Günü’ne dikkat amacıyla, 21 Mart Günü, sıradışı, parlak renkli, çizgili, puantiyeli, birbiri ile uyumsuz çoraplar giyilmektedir.
Down Sendromu bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Down sendromunu iyileştirecek veya yok edecek bir tıbbi tedavi yoktur. Tek yol eğitimdir. Down Sendromlu bireylerde 21.inci kromozomdan 3 tane vardır. Bu fazlalık bireyin fiziksel ve zihinsel özelliklerine de yansımakta, gelişim geriliğine sebep olmaktadır. Down sendromuna sebep olan faktörler henüz tespit edilememiştir. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile meydana gelmiştir. Down sendromuna sebep olduğu bilinen tek etmen hamilelik yaşıdır, 35 yaşüstü hamileliklerde risk artmaktadır. Ancak genel olarak genç kadınlar daha fazla bebek sahibi olduğundan Down sendromlu çocukların %75-80’i genç annelerin bebekleridir. Ülke, milliyet, sosyo-ekonomik statü farkı yoktur. Ortalama her 800 doğumda bir görülür. Hafif veya orta seviye zihinsel ve fiziksel gelişim geriliğine sebep olur. Tüm dünyada 6 milyon civarında Down sendromlu birey yaşadığı tahmin edilmektedir.
20.03.2014