Birleşmiş Milletler’in 10 Kasım 2011 kararı ile 21 Mart tarihini resmi Dünya Down Sendromu Günü olarak tanınmıştır. 21 Mart günü (21/3) Down sendromlu insanlarda 21.ci kromozomun 3 tane olmasını simgelemektedir. Dünya Down Sendromu Günü, Down sendromlu bireylerin haklarını korumak için önemli bir gündür.
Down Sendromu ilk olarak 1866 yılında Dr. John Longdon Down tarafından İngiltere’de yayımlanan bir çalışmada “özel bir zeka geriliği” olarak tanımlanmış ve Dr. Down bu çalışmada Down sendromuna has bir grup özellik belirtmiştir. Çekik gözleri nedeniyle Moğol ırkı insanlarına olan benzerlikleri nedeniyle ne yazık ki uzun yıllar boyunca “Mongolizim” ya da “Mongol” isimleriyle anılmıştır. Moğol ırkına bir tür olumsuzluk yüklediği için 1960’lı yılların başında Asyalı bilim adamlarının girişimleri ile bu terim kullanılmaktan vazgeçilmiştir.
Down sendromuyla ilgili bilinen ilk gerçek Down sendromunun hemen tüm coğrafi bölgelerde, sosyal ve ekonomik sınıflarda, ırklarda görüldüğüdür. Trizomi 21 olarak da adlandırılan down sendromu, vücut hücrelerindeki kromozom sayısının anormal olması sonucu ortaya çıkan, bir hastalıktan ziyade genetik bir anormalliktir. İnsan vücudundaki hücre çekirdeklerinde 23 çift, toplam 46 kromozom bulunur. Down sendromunda 21. kromozomda fazladan bir genetik materyal vardır. Yani bu kromozom iki tane olması gerekirken, down sendromlu kişilerde üç tanedir. Toplam kromozom sayısı 47 olur. Down sendromlu çocuklarda farklılık olmasının sebebi budur.
Down sendromu bir hastalık değil, genetik bir bozukluktur. Tıbbı olarak tamamen iyileşmeleri mümkün değildir. Ancak eğitimle daha iyi koşullara sahip olması ve yeteneklerini en üst seviyede sergilemesine olanak tanınabilir. Down sendromlu herkes, farklı derecelerde öğrenme güçlüğüne ve bazı farklı fiziksel özelliklere sahip olabilirler. Bu yüzden bazı tıbbi problemlere yatkın olabilirler. Fakat unutulmaması gereken şey down sendromlularının herbiri bireyseldir, onların kim olduğunu onların kendi güçlü ve zayıf yönleri ve kişisel davranışları belirler.
Araştırma: Merve Akhan – Zihin Engelliler Öğretmeni
aktiviteparki.com
21.03.2014