Çocuğunuzu doktora götürürken…

doktor_muayene_cocukMevsim değişiminin yaşandığı bu günlerde pek çoğumuz çocuklarımızı doktor muayenesine götürüyoruz…  Olağan kontrollerinin yanı sıra, aşı ve gelişim takibi amacıyla gidilen doktor muayenelerinde çocuklar ve aileler kimi zaman zor saatler geçiriyorlar… Küçük bebekler sürekli ağlıyor, büyük çocuklar sıra beklerken sıkılıp  huysuzlaşıyorlar… Ateşi olanlar ise ateşin verdiği rahatsızlık nedeniyle aşırı derecede huzursuz oluyorlar… İşte çocuklarımızın doktor muayenelerini daha kolay hale getirebilmek için birkaç küçük ip ucu:

Sabahleyin erken saatlerde randevu almaya çalışın. Çocuğunuz bu şekilde diğer hastalarla daha az temas etmiş olacak, başka enfeksiyonlardan korunacaktır.

Yoğun saatleri seçmeyin. Doktorunuzla görüşeceğiniz konu uzun süredir rahatsız olduğunuz (davranış, beslenme vb.) konular ise, daha az yoğun olan saatleri seçin, doktorunuz size daha fazla zaman ayıracak, siz de daha sakin bir kafayla sorunlarınızı anlatma şansı bulacaksınız.

Büyük çocukları okuldan sonra getirin. Böylece çocuğunuz okulu ve arkadaşlarından uzak kalmanın verdiği stresten kurtulmuş daha rahat bir şekilde muayeneye girecektir.

Aynı anda iki çocuğu birlikte getirmeyin. Acil bir sorunları yoksa çocuklarınızı ayrı saatlerde muayeneye getirmeyi tercih edin.

Çocuğunuzu tok getirin. Uzun süre bekleyebileceğinizi veya acıkabileceğini göz önüne alarak çocuğunuzu aç iken muayeneye getirmeyin

Kalın giysiler giydirmeyin. Özellikle ateşi olan çocuğu kat kat kalın giysilerle giydirmeyin. Önceden fazla katları arabada bırakın, çocuğunuzu muayeneye hazırlarken zaman kaybetmeyin.

Yanınıza bir oyuncak, bebek veya kitap alın. Sıkılabileceğini göz önüne alarak mutlaka yanınızda çocuğun ilgisini çekebilecek sevdiği bir oyuncak veya kitap bulundurun.

Şikayetlerinizin listesini yapın. Özellikle bebeklerin şikayetlerini bir liste halinde doktora okuyun. Eve gittiğiniz zaman unuttuğunuz şeyleri doktora sorma şansını kaybetmeyin.

İç güdülerinize güvenin. Yirmi dört  saat birlikte olduğunuz çocuğunuzda şüphelendiğiniz hastalık veya rahatsızlıkları mutlaka ve ısrarla doktorunuza aktarın. Sizin iç güdüleriniz ve de gözlemleriniz onları yönlendirecektir.

 Yoğurdun faydaları saymakla bitmezcocuk_yogurt

Yoğurdun merak edilen faydalarını sizlere ayrıca hatırlatmak istiyorum. Çocuklarımıza bebeklik döneminden itibaren yedirmeye başladığımız yoğurdu ileriki yaşlarında da bolca tüketmelerini öğretelim. Yoğurt yemeyi sevdirelim. Hemen her sofrada sıklıkla tüketilen bu “şifalı yiyecek” ile ilgili merak edilen bazı önemli noktalar…

Vücudumuz yoğurdun içindeki kalsiyum ve proteini süte göre daha çabuk emer. Bu nedenle yoğurt kemiklerin gelişimi açısından süte göre daha etkilidir.

Kolesterol emilimini azaltır.

Yoğurt, zengin besin değeri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu özelliği nedeniyle vücudu kanserden mide ve bağırsak hastalıklarından mide, kolon ve ince bağırsak kanserlerine kadar birçok hastalıktan korur.

Yoğurt probiyotik aktiviteye sahiptir. Probiyotikler bağışıklık sistemini güçlendirir. İshal benzeri hastalıklara karşı vücudun direncini güçlendirir.Bağırsaklarda bulunan tehlikeli ve zararlı mikropların yaşamasını engeller. Sindirimi kolaylaştırır. Vücutta kendi kendine sindirilen tek gıda yoğurttur. Tüberküloz hastalığına karşı doğal bir antibiyotik etkisi gösterir.

Stres, alkol, kolalı ve karbonatlı içeceklerle zarar gören sindirim sistemini korur.

Bazı bünyeler yapısı gereği sütteki laktozu sindiremez. Bu durum fiziksel rahatsızlıklara neden olur. Sütte bulunan laktoz, yoğurtta laktik asite dönüştüğünden, bu kişiler gerekli besinleri yoğurttan sağlayabilir.

Yoğurt, güzellik için de çok önemli bir besin kaynağıdır. Cilde, mucizevi bir parlaklık kazandırır. Yağ yakıcı özelliği nedeniyle formda kalmanızı sağlar.

(Kaynak: msnbc health news )

Mutlu ve sağlıklı günler dilerim…

Dr. Umut Altunç

01.05.2014

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close