Bu ay Teneke Çocuk Projesi ile bir Sosyal Sorumluluk Projesi gerçekleştiren Yeşil Barış Hareketi’ni tanıdık.
Yeşil Barış Hareketi Baskani Dogan Sahir, Aktivist Eliz Arter ve Aktivist Tugberk Kaya ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızda Teneke Çocuk Projesi’nin ayrıntılarını konuştuk.
aktiviteparki.com: Yeşil Barış Hareketi (YBH) hakkında bilgi alabilir miyiz lutfen? Ne zaman kuruldu? Kurulum amacı, faaliyetleriniz nelerdir?
YBH: Yeşil Barış Hareketi (YBH), 1988 yılında, Kıbrıs’ta doğanın korunması için uğraş vermek, doğal dengelerin bozulmasını önlemek, bu konuda halkı bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla kurulan bir sivil toplum örgütüdür. Çevre konularının her dalında toplumsal mücadele vermektedir.
aktiviteparki.com: Hangi projelerde yer aldınız?
YBH: Lale Festivali, İpek Festivali gibi eko festivalleri ve doğa ile barışık birçok toplumsal etkinlikleri ülkeye kazandırdık. Ayrıca, CCMC ve IMC gibi sivil toplum medya kuruluşlarının da paydaşıyız. Sayısız, konferans, radyo ve TV programlarında yer alırken, Yeşil Barış Hareketi yapımı çok sayıda TV ve Radyo programları gerçekleştirdik.
Karar verme mekanizmalarında etkili olabilmek için, “Çevre Danışma Kurulu”, “Turizm Danışma Kurulu”, “KKTC Meclisi Çevre Komitesi”, “5 Yıllık Kalkınma Plan Komiteleri” gibi birçok çalışma grubunda görev yaptık.
2001 yılında kurulan “Sürdürülebilir Çevre Platformunun oluşturulmasında ve faaliyetlerinde öncü ve sürükleyici bir rol üstlendik.
Daha sonra “Kıbrıs Çevre Platformu” adı altında yürütülen çevre hareketlerinde de hep en önde yer aldık. 2006 yılından beri, Kıbrıs Sivil Toplum Örgütleri Ağı’nın (KSTÖA) bir üyesi olup, çok sayıda çevre kampanyalarında etkin biçimde yer almaktayız.
aktiviteparki.com Teneke Çocuk Projesi hakkında bilgi alabilir miyiz lütfen?
YBH: Kasım 2014’te başladığımız TENEKE ÇOCUK PROJESİ bir sosyal sorumluluk projesi olup esas amacı toplumda çevre bilincini artırırken geri dönüşümün insanların hayatında bir alışkanlık olmasını sağlamaktır.
Kontrolsüz bir biçimde çevreye yayılan atıklar toprağı, yer altı ve yer üstü su kaynaklarını kirletmekle kalmayıp aynı zamanda hava kirliliğine ve dolayısıyla küresel ısınmaya sebep olmaktadır. Doğaya atılan alüminyum tenekeler örneğin 200-250 yılda yok olmaktadır.
Projenin amacı Kuzey Kıbrıs’ta alüminyum meşrubat kutularının toplanması ve geri dönüşüme kazandırılmasıdır. Bu bağlamda elde edilecek gelirle hastanelerin çocuk bölümlerinde ihtiyaç duyulan cihaz ve donanımlar temin edilecektir.
Proje kapsamında bugüne kadar 8-10 metre küp arası teneke kutu toplanmıştır. Bir ton teneke kutu toplanabilmesi için 67 bin adet teneke kutu toplanması gerekmektedir.
Projeye bütçesiz bir şekilde başladık. Duyarlı vatandaşlar ve kurumlarımızın desteğiyle ilerliyoruz. Bunun bir devlet politikası haline gelmesi için çalışıyoruz.
Belediyelerin, özel şirketlerin, sivil toplum örgütlerinin ve gönüllü vatandaşların yanısıra, meşrubat kutularının kullanımının yoğun olduğu işletmelerin desteği ile proje daha da büyüyecektir. Bu destek Teneke Çocuk projesinin asıl hedefi olan adanın kuzeyinin genelinde yayılması, benimsenmesi ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşması adına büyük önem taşımaktadır.
Teneke Evler:
Alüminyum kutuların toplanması için tasarımı ekibimiz tarafından geliştirilen “Teneke Ev”ler (teneke toplama kafesleri) yaratılarak belli bölgelere yerleştirilmiştir.
Proje kapsamında Lefkoşa’da 12 adet “Teneke Ev” bulunmaktadır. Bunlar, Maliye Bakanlığı’nın oto parkı, otobüs terminali, Girne Kapısı, Dereboyu, Göçmenköy, Ortaköy, Yenişehir, Selimiye Meydanı ve Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nde, kısacası merkezi yerlerde insanların kolayca ulaşabileceği şekilde konumlandırılmıştır. Gönyeli’de dört Teneke Ev bulunmaktadır. Mart ayı sonuna kadar Güzelyurt, Mağusa ve ardından Girne’de de teneke evler devreye girecek. Bir sonraki hedefimiz Büyükkonuk, Lefke ve İskele’ye de ulaşmak. Köylere belediyeler üzerinden ulaşacağız. Belediyeler Birliği ile görüştük. Tüm belediyeler projeye olumlu destek vermekte. Teneke kutuları toplama işi belediyelere ait olacak ardından ise kutular ayrıştırılacak.
Proje günden güne büyümekte. Proje kapsamında Teneke Çocuk gönüllüleri ve toplayıcılarımız var, ayrıca tenekelerin toplanabilmesi için “teneke ev” sponsorlarımız var.
aktiviteparki.com: Son olarak ne söylemek istersiniz?
YBH: Projeye katkı koyan tüm gönüllülerimize burdan bir kez daha teşekkür etmek istiyoruz. Yeşil Barış Hareketi olarak, “Teneke Çocuk Projesi”nin ülkenin her noktasına ulaşmasını ve bir yaşam kültürü olmasını istiyoruz. Vatandaşlarımızı bu konuda bilinçli davranarak herkesin özellikle tüketimin fazla olduğu işletmelerin teneke kutuları “Teneke Ev”lerimize atmalarını bekliyoruz.
Tenek Çocuk Projesi İletişim bilgileri:
Tel: 0533 865 5465 – 0533 861 5423
email : tenekecocuk2014@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/TenekeCocuk
Twitter: @teneke_cocuk
Instagram: @tenekecocuk Yeşil Barış Hareketi
Web: http://www.yesilbaris.eu