Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Okullar Grubu Koordinatörü Berna Yılmazoğlu Özdoğa, katıldığı radyo programında GAÜ okullar grubu olarak Türkiye Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Federasyonu ile hayata geçirmeyi hedefledikleri yeni proje hakkında bilgi verdi.
Özdoğa, GAÜ kurucu rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar’ın Türkiye’de 2009 yılında kurulan Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Federasyonu’nun yaptıkları ve amaçları dikkatini çekince, federasyon yetkilileri ile biraraya gelip birlikte çalışma kararı aldıklarını belirterek, sözkonusu federasyonun amaç ve faaliyet alanlarını kısaca şöyle sıraladı:
Amaç ve Faaliyet alanları
a-Tüm Oyun ve spor yönetimlerinde demokrasinin gerçekleştirilip korunmasına yardımcı ve destek olmak,
b-Oyun ve Spor kulüplerinde oyuncu ve sporcu sayılarını artırmak,
c- Oyun ve Spora küçük yaşlarda başlanması ve bu alanlarda bilimsel yöntemlerin uygulanması ile Oyun ve Sporda Erdemli olmanın (Fair Play) yaygınlaştırılıp özendirilmesi,
f-Her çocuk için Oyun ve Spor olanaklarını ve uygulamalarını yaygınlaştırmak,
g-Başta okul öncesi eğitim ve ilköğretim olmak üzere tüm çocukların oyun ve spora yönlenmesini sağlamak. Çocukların sportif yeteneklerini belirlemek, belirlenen yetenekler doğrultusunda gerekli yönlendirmeleri yapmak. Çocuklardaki Sosyal, Ekonomik, Kültürel vb. sorunları saptamak, tespit edilen bu sorunların halka duyurulmasını sağlamak, bu sorunların çözümüne çocukların katılmasını sağlamak, değerlerimizi ve geleneklerimizi dejenere eden olumsuz sosyal ve kültürel ilişkilere karşı çocukları yönlendirecek faaliyetlerde bulunmak.
Neden Çocuk Oyunları
Günümüz yaşam tarzında çocuklarımız giderek teknolojiye daha bağımlı hale geliyor ve dört duvar arasında kendilerine sanal bir güvenlik ortamı yaratıyorlar. Bunun sonucunda ise sosyal hayata atıldıklarında aynı girişkenliği gösteremeyip özgüveni olmayan pasif gençler olarak zararlı alışkanlıklara yönelimleri daha çok olabiliyor. Maalesef günümüz yaşam koşullarında çalışan ebeveynler de bazen çocuklarına bu yönde yeterince destek olamıyorlarsa zararlı alışkanlıkların ileri boyutlara taşınması kaçınılmaz oluyor. Tabii burada teknolojiyi kötülemiyoruz aksi takdirde çağımızla ters düşeriz. Biz sadece sınırlı ve kontrollü bir teknoloji kullanımını destekliyoruz. Bunun yanında çocuğun ruhsal ve bedensel gelişiminin olmazsa olmazı olan çocuk oyunlarını öneriyoruz. Bu projenin amacı tüm çocukların dört duvar arasından çıkıp sokaklarda büyümesi ve arkadaşları ile sosyalleşmesidir.
Çocuklar ne kazanacak
GAÜ Ailesi olarak bizler çocuğun bütünlüklü gelişimini önemsiyoruz yani sadece öğrencilerimize bilgi depolamak değil öğrenmeyi eğlenceli hale getirmek, onların sosyalleşmesine katkı sağlamanın yanısıra geçmişte olduğu gibi sokaklarımızın çocuk sesleriyle çınlamasını istiyoruz.
Oyunlar öncelikle çocukların Fizyolojik gelişmelerine önemli oranda katkı sağlıyor. Onların kas gelişimi, hızlı hareket etme, hızlı algılama ve karar verme becerilerini geliştiriyorlar.
Bu sayede çocuklar sokakta kavga etmesi gibi barışmasını da öğreniyor, küçük yaşta gerçek problemlerle yüzleşip sorun çözme becerilerini geliştiriyorlar. GAÜ Okullar Grubu olarak bizlerin bir diğer amacı okulla ilk kez tanışan öğrencilerimizin okula adaptasyonunu oyunlar vasıtasıyla kolaylaştırmak, okula olan bağlılıklarını artırmanın yanısıra oyunları öğrenimlerine entegre etmektir. Örneğin sek sek/birayak dediğimiz oyunu oynarken sayıları öğrenmesi, farklı oyunlarla matematiksel becerilerini geliştirmeyi hedefliyoruz. Labirentler ile yüksek düşünme aşılanıyor. Özetle basit oyunlar ile çocukların fiziksel gelişimlerine katkıda bulunurken bilimsel eğitim görmeleri de sağlanıyor.
Bu projede bir başka önemsediğimiz nokta ise unutulmaya yüz tutmuş Kıbrıs kültürüne ait oyunları yeni nesle tanıtmak ve onlara tekrar hayat vermek. Ör: Lingiri, yakan top, 5 taş, bir ayak, mendil kapmaca vb.
Proje Ne zaman Hayata Geçiriliyor
Ön anlaşması yapılan proje için önümüzdeki günlerde Türkiye Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Federasyonu yetkilileri ile protokol imzalanacak ve ilk etapta eğitmenleriyle birlikte KKTC’ye gelerek öğretmenlerimizi eğitip projeye birlikte start verilecektir.
Yeni öğretim yılı başladıktan sonra öncelikle GAÜ ailesine bağlı tüm okullarda ayrıca pilot bölge olarak seçilen Arabahmet bölgesinde “Rüzgar Gülü” teması ile başlatılacaktır. Amacımız pilot uygulamadan sonra süreç içerisinde bunu tüm KKTC’ye yaymaktır.
Bu eğitimi kimler verecek
Bu projede görev alacak olan öğretmenlerimiz çocukların hangi alanda yetenekleri olduğunu ortaya çıkarıp onları başarılı oldukları spor alanlarına da yönlendirebileceklerdir. Böylelikle enerjilerini zevk aldıkları gerek bireysel gerekse bir takım sporuyla uğraşarak atarken geleceğin bedenen ve ruhen sağlıklı nesillerin gelişimine katkı sağlayacaktır.
GAÜ Ailesi olarak amacımız bu projenin sadece bizim okullarımızda değil tüm KKTC çapında ilgi görmesi ve uygulanmasıyla çocuklarımıza eskiden bizim sokaklarda oynarken aldığımız hazzın aynisini yaşatmaktır. GAÜ olarak bizler bu tür sosyal sorumluluk projelerini çok önemsiyoruz ve geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızın en iyi şekilde yetişmesine katkı sağlamaya hazır olduğumuzu söylemek isteriz.
04.09.2015