Gelişim Tarama Testi Gerekli mi? Denver II Testi nedir?
Denver II testi, 0-6 yaş arası çocukların biyolojik yaşı ile gelişiminin uyumunu ölçmektedir.
Denver II testi; kişisel-sosyal, ince motor, dil ve kaba motor olmak üzere dört alanda çocuğun gelişimini ölçmektedir. Teste, çocuğun biyolojik yaşı hesaplanarak başlanmaktadır. Daha sonra, çocuğun yaşına uygun sorular aileye sorularak ve testör bazı soruları çocuk ile birlikte yapılarak sonuç belirlenir.
Denver testinin tarihçesini bakacak olursak, ilk kez 1967 yılında Frankenburg ve Dodds tarafından yayınlanmıştır. 2009 yılında ise Kalbiye Yavuz, Banu Anlar ve Birgül Bayoğlu tarafından gözden geçirilmiş haliyle Türkiye standardasyonu yapılmıştır. Denver II testinde çocuğun işlevlerdeki becerisi ile biyolojik yaşı karşılaştırılır.
Bu test, zeka testi değil, gelişim tarama testidir.
Denver II testinde çocuklarda ölçülen dört alana bakacak olursak;
1) kişisel-sosyal alanda çocukların kişilerle iletişim kurması, bireysel gereksinimlerini karşılayabilmesi incelenmekte,
2) ince motor alanında, çocukların el-göz koordinasyonunu ve cisimleri kullanabilmesi incelenmekte,
3) dil alanında çocukların işitmesi, anlaması ve dili kullanabilmesi incelenmekte, ve son olarak
4) kaba motor bölümünde ise çocukların oturma, yürüme, zıplama ve hareket yetenekleri incelenmektedir.
Denver II testi, 0-6 yaş arasında belirli aralıklarla 4 kez aynı çocuğa yapılabilir.
Peki neden Denver II Testini yaptırmalıyız?
Anne babalar çocuk okulda başarısız oluncaya kadar gelişimsel bozukluğu fark edemeyebilirler. Bu nedenle 0-6 yaş arası çocukların gelişimsel sorunların saptamakta kullanabilecek gelişimsel tarama testlerine gereksinimleri vardır. Daha önce de belirttiğim gibi Denver, gelişim tarama testi olup, kesinlikle zekayla ilgili herhangi bir şey ölçmemektedir. Ayrıca bu test sadece gelişiminde sorun olan çocuklara yapılabilir diye bir kural da yoktur.
Denver II testini yaptırarak, çocuğunuzun biyolojik yaşı ile gelişiminin uyum içinde olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Çocuklar bazen sadece bir alanda gelişim geriliği gösterebilir, örneğin ince motor bölümünde. Böyle bir sonuç, çevresel koşullardan dolayı ortaya çıkmış olabilir. Örneğin, çocuk küplerden kule yapmıyordur ya da hala daha kalem tutmamıştır. Bu durumda, aile Gelişim Psikoloğu tarafından yapılan yönlendirmelerle çocuğun ince motor (ince kasları) bölümü geliştirilebilir.
Aile, çocuğunun her alandaki gelişimi hakkında bilgi alarak çocuğun ilerideki hayatını daha da kolaylaştırabilir. Bu yüzden, Denver II Gelişim Tarama Testi ile çocuğunuzun gelişimindeki (kişisel-sosyal, ince motor, dil ve kaba motor) olası sorunlara erken müdahale edilebilir ve iyi bir yönlendirmeyle sorunlar ortadan kaldırılabilir.
Uzm. Gelişim Psikoloğu Zehra Köseoğlu
ZenLight Sağlıklı Yaşam Merkezi
lacrymosa_z@hotmail.com
0542 8888134