Çocuklar ve Masallar

Çocuklarla beraber yapılabilecek en güzel aktivitelerden biri çocuklara kitap okumak veya masal anlatmak olsa gerek. Çocuğun özellikle benliğinin gelişmesinin ardından dünyanın değişik nesneleri ve olayları arasında bağıntılar kurmaya başladığı 3-4 yaştan itibaren masal yaşının da başladığı söylenebilir.

Çocuğun, özellikle hayal gücünü zenginleştirmeye yardımcı olan Masallar ile çocuklar iyiyle kötüyü bibirinden ayırt etmeyi öğrenerek olumlu mesajları da beraberinde almış olurlar. Örneğin, klasikleşmiş masallar arasında Keloğlan masalını okuyan veya dinleyen bir çocuk zorlukların üstesinden gelmek için illaki çok güçlü olmaya gerek olmadığını ve aklımızı kulllanarak ta bir çok şeyi başarabileceğimizi öğrenir veya ‘Külkedisi’, ‘Pamuk prenses ve yedi cüceler’, ‘Çirkin ördek yavrusu’ gibi masallar ile insanların başlangıçta zorluklar yaşasalar da sonunda iyilerin galip geleceğini ve sabretmenin önemini öğrenirler.

4-5 yaşına gelmiş bir çocuk masallarda anlatılan birçok olayın aslında gerçek olmadığını bilir. Masalların başında söylenen ‘Bir varmış, bir yokmuş’ diye başlayan tekerlemelerin de amacı çocuklara bu mesajı vermektir.  Masal anlatan kişinin de çocuğa zaman zaman olağanüstü olayların sadece masallarda olacağını söylemesinde fayda vardır.

Bir taraftan çocukların hayal gücünü besleyen masallar diğer taraftan çocukların karakter gelişimlerine etki yapabilmektedir. Çocuklar, masal kahramanlarının üstün özelliklerine, güçlerine ve başarılı eylemlerine hayranlık duydukları için onlarla özdeşim kurar, onlar gibi olmak isterler. Bu da çocukların karakter gelişimi üzerinde etkili olur. Örneğin superman, örümcek adam gibi karakterleri hatırlayalım. Bu nedenle hikâye, masal ve romanlardaki kahramanların özellikleri mümkün oldukça gerçeğe yakın olmalıdır ki, çocuk gerçeklik duygusundan uzaklaşmasın. Kahramanların ulaştıkları başarılar veya kazandıkları zaferler, çabalarının bir sonucu olmalıdır. Eğer başarı ve zaferler olağanüstü güçlerle veya rastlantı sonucu elde ediliyorsa, bu durum çocuğu da kolay yoldan başarı elde etmeye yönlendirebilir.

Bol resimli ve renkli kitaplar küçük çocukların daha çok ilgisini çekerek okunanı dinleme alışkanlığı edinmelerine yardımcı olacaktır. Seçilen masal kitaplarının renkli ve görsel öğeler yönünden zengin olması çocuğun görsel yönünün gelişmesine yardımcı olacaktır. Bu yüzden masal kitaplarını seçerken resimli, özellikle metnin yanında yer alan resimli kitaplar olmasına dikkat edilmesinde yarar var.

Okuma aktivitesinin daha eğitici olmasını istiyorsak aşağıdaki önerileri dikkate almanızı tavsiye ederiz.

  1. Çocuğunuzun      hayal gücünü geliştirmek için; Masala başlamadan önce birlikte resimleri      inceleyin ve nasıl bir öykü olduğunu tahmin etmeye çalışın. (Tahmin      önceliğini çocuğa verin.)
  2. Çocuğunuzun      bilişsel becerilerinin ve problem çözme yetisinin gelişmesine katkıda      bulunmak için; Masal anlatırken, “Sence bir sonraki sayfada ne      olacak?”, “Bu masalın sonu nasıl olabilirdi?” gibi sorular      sorun.
  3. Çocuğunuzun      hafızasını güçlendirmek için; Masalı bir- iki sayfa okuduktan sonra bir      önceki sayfalarla ilgili sorular sorun “Çocuğun adı neydi?”,      “Nereye gitmişlerdi?” gibi.
  4. Çocuğunuzun      hayal gücünü geliştirmek için; Masalı okuduktan sonra, çocuğunuzdan      masalın bir resmini yapmasını isteyin.
  5. Bir daha      ki sefere aynı masalı, çocuğunuzun resimlere bakarak anlatmasını isteyin. Seve      seve kabul edecektir.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close