Kardeşlerin iyi anlaşabilmesi için neler yapılmalı? Uzm. Gelişim Psk. Zehra Köseoğlu

kardes-kavgasiKardeşlerin iyi anlaşabilmesi için neler yapılmalı? Kıskançlık krizlerinin önüne nasıl geçilmeli?

Kardeşlerin iyi anlaşabilmesi için bir şeyler yapmaya başlamadan önce, kardeşler arasındaki anlaşmazlıkları, kavgaları kendi hayatımızı (kardeşlerimizle olan ilişkilerimizi) düşünerek anlamaya çalışmak gerekir. Hepimiz, kardeşlerimizle genel olarak iyi anlaşsakta zaman zaman onlarla uyuşmazlık yaşadığımız bir gerçektir. Bizim yaşadıklarımız farklı olaylar olabilir fakat unutmamak gerekir ki duygular her zaman aynıdır. Diğer önemli nokta ise ailelerin çocuklarının birbirlerine her zaman iyi bir arkadaş, dost olmalarını istemeleridir. Kardeşlerin her zaman dost ya da iyi bir arkadaş olacak diye bir durum yoktur. Önemli olan, şefkatli bir ilişki sürdürmeleri, aynı ortamı sağlıklı bir şekilde paylaşmaları ve farklılıklarıyla yaşamayı öğrenmeleridir. Her insan ayrı bir birey ve her bireyin farklı kişilik özellikleri vardır, kardeş hatta ikiz olsalar bile.

Herhangi bir tartışma sırasında, sizin yapacağınız ilk davranış çocuklarınızın duygularını anlamak kardes_bebekolmalıdır. Örneğin, “kardeşine şu an çok kızgın olmalısın”, “oyuncağını senden izinsin aldığı için üzgün olmalısın” gibi cümleler kullanabilirsiniz. Böyle yaparak, ilk etapta çocuklarınızı sakinleştirmiş olacaksınız. Ayrıca sadece kavga, tartışma sırasında değil, normal durumlarda da bu yöntemi kullanabilirsiniz. Örneğin, büyük kardeş küçük kardeşini kıskanıyorsa, onun yanına gidip “kardeşinin olması can sıkıcı olmalı, her şeyi paylaşmak gerekiyor” diyerek onun ne hissettiklerini söylemesine izin vermiş olacaksınız. Böylece, kardeşler arasındaki kötü duyguları anlamakla ortaya iyi duygular çıkarabilirsiniz.

Ailelerin zaman zaman yaptığı yanlışlardan birisi ise kardeşleri kıyaslamaktır. Çocukların birbirleriyle kıyasladığımız zaman onlara istediklerimizi yaptırabileceğimizi zannediyoruz. Çocukları, kardeşleri birbirleriyle kıyaslayarak sadece onları rekabet ettirmiş oluruz. Çocuğunuza olumlu veya olumsuz bir şeyler söyleyeceğiniz zaman kardeşinden bahsetmeden doğrudan söyleyiniz. Örneğin, “hadi ödevlerini yap, bak kardeşin ödevlerini bitirdi bile” dediğiniz zaman çocuğunuz “kardeşimden nefret ediyorum” gibi düşünceler aklından geçirecektir. Bunun yerine “ödevlerini zamanında bitirirsen, oyun oynaman için daha fazla vaktin olur” gibi cümleler kullanın. Ayrıca kardeşlerden birisi bir başarı getirdiği zaman “ben” dili kullanmak yerine “sen” dili kullanın. Örneğin, “seninle gurur duyuyorum” yerine “kendinle gurur duyuyor olmalısın” gibi cümleler kullanılmalıdır. Peki kıyaslama yapmadınız ve çocuklarınıza eşit davranmaya karar verdiniz, sizce bu durum ne kadar etkili olur? Çocuklarınıza eşit kardes_oyuncak_kavgasidavranmaya çalışırsanız, onların ihtiyaçlarını göz ardı etmiş olacaksınız. Her çocuğunuzun ihtiyacı farklıdır. Mesela,bir çocuğunuz bir kaşık makarna ile doyabilirken, diğeri iki kaşık makarna ile doymaktadır. Siz ikisine de bir kaşık makarna vermeye çalışırsanız (eşit olmak için) diğer çocuğunuz hala daha doymuş olmayacaktır. Ayrıca, çocuğunuz size “kimi daha çok seviyorsun?” sorusunu sorduğu zaman “hepinizi eşit seviyorum” demek yerine “hepiniz benim için çok özelsiniz, Dünya da senin gibi bir tane daha yok, benim çocuğum olduğun için çok mutluyum” gibi cümleler kullanılmalıdır.

Kardeşler fiziksel olarak kavga etmeye başladığı zaman olayın dışında kalmanız gerekmektedir. Soruna müdahale etmek yerine, sorunu kendilerinin çözmelerine izin verin, aksi takdirde hiçbir zaman bazı şeyleri kendi başlarına çözmeyi öğrenemeyeceklerdir. Karşılıklı anlaşacakları bir çözüm bulabileceklerine dair inancınızı ifade edin ve odadan veya ortamdan uzaklaşın. Örneğin, “bir oyuncağı aynı anda kullanmak isteyen iki çocuk var, bu zor bir sorun ama ikiniz kafa kafaya verirseniz bir çözüm bulacağınıza inanıyorum” deyip ortamdan uzaklaşabilirsiniz. Eğer çözüm için fikirleri yoksa onlara basit önerilerde bulunabilirsiniz, müdahale etmeden!

Sonuç olarak, çocuklarınızın duygularını, düşüncelerini anladığınızı onlara belirterek, onları daha erken sakinleştirebilirsiniz. Birbirleriyle kıyaslamalar yapmadan onların aynı ortamı daha sağlıklı iletişim kurarak paylaşmalarını sağlayabilirsiniz.

Zehra-Koseoglu

Uzman Gelişim Psikoloğu Zehra Köseoğlu
ZenLight Sağlıklı Yaşam Merkezi
0542 888 81 34
psikolog.zehrakoseoglu@gmail.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close