Eylül ayının gelmesiyle birlikte ilkokullar açılmakta ve çocuklarımız dersler, ödevler derken yoğun bir döneme girmektedir. Peki bu dönemde çocuklarımızın enerjisini dengelemek, ihtiyaçları olduğu kadar besin öğelerini karşılamak, bağışıklık sistemlerini güçlendirerek onları hastalıklardan korumak için onların okul saatlerinde nasıl beslemelerini sağlamalıyız?
En önemli öğün kahvaltı!
Çok uzun süren bir açlık sonrası alınan ilk öğün kahvaltı olduğundan dolayı tüm günü etkileyen altın değerinde bir ana öğündür. Çocuklarımızı sabah aç karnına kesinlikle okula yollamamalıyız. Sabah yapacağı güzel bir kahvaltı onun derslerdeki performansını artıracak, anlama ve algılamasını artıracak, dikkatini toplamasını sağlayacak ve ona gereken enerjiyi ve besin öğelerini verecektir. Yapılan araştırmalara göre zaman darlığı ve iştahsızlıktan dolayı kahvaltının en çok atlanan öğün olduğu bulunmuştur. Kahvaltıya mutlaka zaman ayırmalı ve çocuğumuza kahvaltıyı sevdirmeliyiz. Kahvaltı alışkanlığını kazanması onun gelecekteki hayat tarzını ve sağlığını da olumlu yönde etkileyecektir. Yine yapılan çalışmalarda kahvaltı yapan öğrencilerin, kahvaltı yapmayanlara göre okul başarılarının daha fazla olduğu belirlenmiştir.
Kahvaltıda ne tüketelim?
- Yumurta çocuğunuz için en iyi kalite protein kaynağı olan besindir. Kahvaltıda mutlaka tüketilmeli ama sevmiyorsa zorlanmamalı öğlen veya akşam yemeğine bırakılmalıdır.
- Süt ve peynir de iyi birer protein kaynağı olduğundan ve kalsiyum içerdiklerinden dolayı çocuklarımızın büyüme ve gelişmesine yardımcı olur.
- Kahvaltıda tahıllı, zeytinli ekmekler de lif içeriğine sahip olup çocuk gelişimini olumlu yönde etkiledikleri için tercih edilmelidir.
- Ceviz, içerdiği yağ asitlerinden dolayı beyin gelişimine yardımcı olur. Kahvaltısında tüketmezse mutlaka ara öğünde tüketmesini sağlayın.
- Mevsime uygun olarak domates, salatalık, maydanoz, marul gibi yeşillikler vitamin ve mineral kaynakları olduğu için muhakkak kahvaltıda olmaları lazım.
- Pekmez, tahın, bal, fıstık ezmesi, reçel de aşırıya kaçılmadan kahvaltıda tüketilmelidir.
- Zaman kısıtlıysa, yulaf veya mısır gevreği, süt ve meyve çocuğunuz için pratik bir kahvaltı olabilir.
Ara öğünler de önemli!
Eğer çocuğunuza beslenme çantası yapabilme imkanınız varsa teneffüslerde tüketmesi için ceviz, badem, taze veya kuru meyve, 1 kutu süt veya ayran, kek gibi besinleri çantasına koyun ve ne saat tüketmesi gerektiğini ona söyleyin. Eğer beslenme çantası yapma imkanınız yoksa, okul kantininde seçebileceği sağlıklı besin seçeneklerini ona öğretin.
*Çocuğunuzu günde 3 ana öğün, 3 ara öğün olarak toplam 6 öğün şeklinde besleyin. Bu öğünlerin 4 besin grubunu çeşitli olarak içerdiğine emin olun. (Süt ve süt ürünleri grubu, meyve ve sebze grubu, et-tavuk-balık-kurubaklagil grubu ve ekmek-tahıllar grubu)
Dyt. Mukaddes Yolcu
ZenLight Sağlıklı Yaşam Merkezi
Tel: 05428521845
mukaddes_yolcu09@hotmail.com