0 – 1 Yaş Bebekler İçin İngilizce Zaman Geçirme Yöntemleri ve Aktiviteleri

Bu daha bebek ne anlayacak? Demeyin! 

Öğrenmenin en hızlı dönemidir bebeklik. Bebek her şeyi beyninde kodlar ve bilgiler daha sonra açığa çıkar. Dil gelişimi de böyledir. Erken İngilizce her daim avantajdır…

İlk 3 ay

Dünyaya gözlerini yeni açan ve doğaya adapte olmaya çalışan bu aylarda yaşam döngüsü;

Beslenme, sindirim, biraz masaj, alt temizliği, sosyal vakit ve bol uyku…

Bu dönemde masaj yaparken basit şarkılar söylenmesi dil gelişimine katkı sağlayacaktır. Bedenine masaj yaparken ‘Twinkle little star’ gibi sakin şarkılar söylenebilir ve ya dinletilebilir.

3-6 ay

Bebek uykuları azalmaya başlar. El kol hareketleri artar, ayaklarını keşfeder ve kendi kendine masaj yapar gibidir. Bu anlarda  İngilizce 5 dakikalık şarkılar ve tekerlemeler söylemek dil ve beden gelişimine katkı sağlayacaktır. ‘Head shoulders knees and toes, one two buckle my shoes’ gibi tekerlemeler söylemek işe yarayacaktır. Ayrıca ‘pat a cake, peek a poo’ gibi oyunlar da oynamak için fırsat yaratmak gerekir. 

6-12 ay

Bebeğimiz artık basit komutları anlar hale gelmiştir. Eğitim amaçlı aktiviteler günün farklı saatlerinde yapılabilir. ‘Az çoktur’ prensibiyle bir kaç malzeme kullanarak kaliteli zaman geçirmek mümkündür. İngilizce oyun zamanı için gereken malzemeler: 

*Basit parmak kuklalar ( eski bebek eldivenlerine kaş göz yaparak da yapılabilir) 

* 0-1 yaş infant dokunarak okuma kitabı 

*Renkli şekiller

Oyuncak sayısı az ve belli zamanlarda olması gerekir çünkü bebeğin ihtiyacı olan en önemli destekler beslenmesi, uyuması haricinde onunla konuşmaktır. Bir materyal farklı şekillerde ve formlarda kullanılabilir, onları zenginleştiren hayal gücüdür. Örneğin parmak kuklalara alışan ve tepki göstermeyen bebek için onları kaşıklara geçirmek ve kutudan tek tek çıkarmak yani  oyun yaratmak aynı materyal farklı şekildir. Önemli olan konuşmayı dinlemesidir. Konuşma duydukça beyin ve dil gelişimi harekete geçecektir. Oyunlar 5 duyuya birden hitap etmelidir. Örneğin; parmak kuklalarla “finger family” şarkısıyla göster ve söyle etkinliği yapılmalıdır. Ayrı bir okuma köşesinde elleriyle kitaba dokunması için destek verilmeli ve kelimeler ritmik söylenmelidir.

Renkli şekilleri kutuya atma oyunu oynanmalıdır; ‘this is circle, here is circle circle circle’ gibi ritmik tekrarlar yapılmalıdır. Böylece İngilizce kelimeler bebekte kulak aşinalığı olacak ve ileride açığa çıkacaktır.

Daha çok zaman geçirmek isteyen ebeveynler bireysel farklılıklara göre eğitim yöntemleri de tercih edebilirler. Bu durumda gözlem yapmak işimizi daha da kolaylaştıracak ve eğlenceli hale getirecektir. Örneğin; bebek hangi duyusunu daha çok kullanıyor? Dokunma, etrafı inceleme, görsel dikkat ya da farklı sesler dinleme gibi… bunlar her bebekte oluyor fakat bir yönü ağır basabilir, ikisi olabilir ya da eşit dağılımlı olabilir. Bu durumda önerilen İngilizce aktivite örnekleri;

Dokunmayı seviyorsa; nesneleri eline vererek tanıtma ritmik konuşmalarla oynamak.

Dinlemeyi seviyorsa; farklı nesnelerle hikâye okumak

Görsel seviyorsa; büyük ve dikkat çekici resimler posterler göstererek kelime tekrar etmek

Hareket istiyorsa; yürüteçte ve ya kucakta farklı nesneler gösterip İngilizce kelimeleri söylemek.

Tablet ve telefonlar yalnız iki dakikalık şarkılar için kullanılabilir. “Nursery rhymes” şarkıları haricindekiler gereksizdir. 

Sevgiyle kalın.

Dilek N. Utaş
İngilizce Öğretmeni

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close