Çocukluk Çağında Şişmanlık ve Obezite – Dyt. Mukaddes Yolcu

Dyt. Mukaddes Yolcu
Dyt. Mukaddes Yolcu

Gün boyunca yediklerimiz ve içtiklerimizle alınan enerji, fiziksel aktivite ve diğer faktörlerle harcadığımız enerjiden fazlaysa kilo artışı gerçekleşir. Yağ dokusunun artmasıyla birlikte şişmanlık ve obezite ortaya çıkar. Çocukluk çağı kilo ve yağ oranı, çocukların gelecek yaşamlarındaki sağlıklarını çok büyük ölçüde etkiler. Kimi zaman ebeveynler, bebeğim / çocuğum sağlıklı olsun, bağışıklık sistemi güçlü olsun, hasta olmasın düşüncesiyle, çocuklarına ihtiyaçlarının çok üzerinde besin vererek onları şişmanlatıp, obez bile olmalarına neden olabilmektedirler. Özellikle bebeklerde bu durumla sıklıkla karşılaşılır. Oysa bilinmelidir ki, ideal
kilosunda olan bir çocuk / bebek , şişman bir çocuk / bebekten çok daha sağlıklı ve bağışıklık sistemi güçlüdür.

Yapılan araştırmalara göre obezite erişkinlerde artmış mortalite, koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, hiperlipidemi, diyabet, safrakesesi hastalıkları, bazı kanserler ve osteoartrit ile ilişkilidir.obezite_cocuk Yetişkin obezitesinin esas sorumlusu ise bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerindeki şişmanlıktır. Obez çocuklar sıklıkla obez erişkinler olmaktadır ve sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Erişkin şişman kişilerin 2/3 ‘ ünde şişmanlık başlama yaşının çocukluk döneminde başladığı yapılan araştırmalarla ortaya konulmuştur.

Eğer çocuğunuzun fazla kilolu olduğunu düşünüyorsanız, öncelikle bir diyetisyen yardımıyla kilosunu, yağ oranını, boyunu değerlendirmelisiniz. Her ağırlık fazlalığı şişmanlık olarak değerlendirilmez. Ağırlığı fazla olan çocuk ve gençlerin vücut yağı hesaplanır. Ayrıca çocuğun yaşıtlarına göre kilosunun ne kadar fazla olduğuna bakılır. Eğer çocuğunuz şişman veya obez olarak değerlendirilirse, bir an önce bir tedavi planı çizilmelidir. Bu noktada en önemli faktör, çocuğunuzun, hatta sizin hayat tarzınızı değiştirmenizdir. Çocuğun durumuna göre fiziksel aktivite artırılabilir ve sağlıklı beslenme düzenine geçilir.

Çocuklarda bilinçsizce besin kısıtlamaları kesinlikle yapılmamalıdır. Onun büyüme ve gelişme çağında olduğu göz önüne alınarak, bütün ihtiyaçları karşılanarak enerji kısıtlaması yapılması için bir diyetisyenden yardım alınız.

cocuk_ve-obezite

OKUL DÖNEMİ (6-18 YAŞ) ÇOCUKLARDA OBEZİTE/ŞİŞMANLIK TEDAVİSİNDE NE YAPILIR?

  • Çok düşük enerjiler büyüme ve gelişmeyi durduracağı için KESİNLİKLE uygulanmamalıdır.
  • Yanlış beslenme alışkanlıkları düzeltilmelidir.
  • Tüketime hazır fast food tarzı yiyeceklerin tüketimi minimuma indirilmelidir
  • Fiziksel aktivitesi artırılmalıdır
  • Öğünleri düzenli olarak yapması sağlanmalıdır.
  • Öğünlerinde 4 besin grubundan yiyecek olması gerekmektedir. (1)Kırmızı et, tavuk, balık, yumurta,kurubaklagiller 2)Sebze ve meyveler 3)Süt ve süt ürünleri 4)Tahıllar)
  • Günlük enerji gereksinimi olması gereken ağırlığına göre hesaplanmalıdır.
  • Öğün sayısı artırılmalıdır. (Ana öğünler-3 ara öğünler-2,3)
  • Çocuğa sebze ve meyve tüketme alışkanlığı kazandırılmalıdır.
  • Tam taneli tahıllar ve kurubaklagiller tüketmelidir.
  • Yiyeceklere kepek eklenmemelidir.
  • Okul kantinleri denetlenmelidir.
  • Yüksek yağlı ve şekerli besinler çocuğun beslenmesinden çıkarılmalıdır.

(Bu öneriler sağlıklı bir çocuk için geçerlidir)

Çocukluk çağı obezitesinin en büyük nedenlerinden biri bilgisayarlar, televizyon, tabletler ve telefonlardır. Bu tür cihazları çocukların minimum kullanmasını sağlayın. Onun yerine fiziksel aktivitesini artiracak faaliyetlere katılmalarını sağlayın.

Atacağınız basit adımlarla, çocuğunuzun geleceğini güvence altına alabilirsiniz. Çocuğunuzun sağlığını ertelemeyin ve ideal kilosuna gelebilmesi ve bunu koruyabilmesi için ona mutlaka yardımcı olun.

Dyt. Mukaddes Yolcu
ZenLight Sağlıklı Yaşam Merkezi
Tel: 05428521845
mukaddes_yolcu09@hotmail.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close