Quilling ‘Kağıt Kıvırma’ Sanatını Jülide Erdal Üngör ile Tanıyoruz….

Çocukların hayal gücünü en iyi şekilde kullanma fırsatı veren ‘Quilling’ sanatını çok merak ettik. Siz okuyucularımız için araştırdık. ‘Quilling’ sanatı ile çok güzel çalışmalar yapan eğitmenimiz Jülide Erdal ile tanıştık. Çocuklarla da çok güzel iletişim kuran Jülide Erdal Üngöre ile gerçekleştirdiğimiz röportajımız ile sorularınıza cevap bulacağınızı ümit ediyoruz.

Ayrıca Jülide Hn.’dan ‘Quilling’ Atölyesi için söz aldık. 29 Nisan ve 1 Mayıs 2017 tarihlerinde uygulamalı ‘Quilling’ atölyesinin çok ilgi çekeceğini düşünüyoruz. Ayrıntılar http://aktiviteparki.com web sitesinde ve facebook/aktiviteparki.com adresinde. 

aktiviteparki.com: Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Jülide Erdal Üngör: Asıl mesleğim olarak İnsan Kaynakları Danışmanlığı yapıyorum. Bir hobi olarak başladığım “Quilling” ise en  az mesleğim kadar  hayatımda yer etmeye başladı. Sabır göstererek ve çok severek yaptığım quilling ile  2009 yılında tanıştım. O  tarihten itibaren her fırsatta quilling  yaptım, yeni teknikler öğrendim. Artık daha bilinir hale gelmeye başlayan bu el sanatını başkalarına öğretmek ve bundan keyif almalarını sağlamak için çocuk ve yetişkinlere özel atölyeler düzenliyorum.

aktiviteparki.com: Quilling nedir? Geçmişinden biraz bahseder misiniz?

Jülide Erdal Üngör: İnce kağıt şeritlerin quilling aleti etrafında dolanarak hazırlanan şekillerle çeşitli desen ve  objelerin yapıldığı bir el sanatıdır.
Quillingin tarihi çok eskilere dayanıyor. 16. ve 17.yy’da İtalyan ve Fransız rahip ve rahibelerin dini panoları ve objeleri süslemek için altın yaldızlı kitap kapaklarından kestikleri kağıt şeritler ile quillingin ilk örneklerini yaptıkları görülür. 18. yy’larda soylu ailelerin tekelinde olan bir hobi olarak kalmış. 19.yy’da kağıdın pahalı olması ve fazla sabır isteyen bir uğraş olması sebebiyle unutulmuş. 20.yy’da kağıdın kolay bulunur olması, renk ve çeşitinin artmasıyla tekrar canlanan bir hobi haline gelmiş. Bugün giderek yaygınlaşıyor.

aktiviteparki.com: Quilling ile neler yapılabilir?

Jülide Erdal Üngör: Quilling ile zorluk derecesi değişen birçok çalışma yapabilirsiniz. Bu alanda tekniğinizi ilerlettikçe, hayal gücünüzü kullanarak çok yaratıcı çalışmalar ortaya çıkarabilirsiniz. Tablolar yapabilirsiniz, kutu, ayna,çerçeve süsleyebilirsiniz, takı yapabilirsiniz. Üç boyutlu minyatür objeler yapabilirsiniz. Bunları gören kişilere bu işlerin tamamen kağıttan yapıldığını inandırmanız zor olabilir. Gerçekten ortaya muhteşem çalışmalar çıkıyor.

aktiviteparki.com: Quilling malzemeleri nelerdir?

Jülide Erdal Üngör: Kalınlığı farklı boyutlarda olan şerit şeklinde kesilmiş renkli kağıtlar ve kağıtları sarmak için quilling aleti ile tutkal kullanıyoruz. Başlangıç seviyesi için bu malzemeler yeterli. Tekniği ilerlettikçe farklı çalışmalar yapmak için başka aletler temin edebilirsiniz.

aktiviteparki.com: Hangi yaş grubu için uygundur?

Jülide Erdal Üngör: 7 yaş üstü herkes quilling yapabilir.  Çocuklar özelinde söyleyecek olursak, kız veya erkek farketmez çocukların hepsine uygun bir hobidir.

aktiviteparki.com: Quilling çocuklara  ne kazandırır?

Jülide Erdal Üngör: Quillinge kendi kızımdan yola çıkarak merak salmıştım. Kızımın ortaya çıkardığı çalışmaları gördükçe hem çok mutlu oluyorum hem de ona neler kazandırdığına şahit oluyorum. Öncelikle bir çocuğun vaktini bir hobiyle değerlendirmesi ve keyif aldığı bir uğraşının olması onun hayatında çok değerli bir şey.   Quilling yapmak için masanın başına oturan bir çocuk el ve göz koordinasyonunu geliştirirken, aynı zamanda yaptığı işe dikkatini verir ve kağıtları sardıkça sabırlı ve sakin olmayı öğrenir.  Renkli kağıtlarla ve sardığı figürlerle  yaptığı işe hayalgücünü yansıtır. Detaylara hakim olmayı öğrenir. Bugüne kadar yaptığım atölyelerde  her çocuğun quilling çalışması birbirinden farklı oldu, farklı renkler kullandılar, kendi ilavelerini yaptılar. Sonunda hayalgücü, sabır ve el becerisinin ürünü olarak çok güzel çalışmalar ortaya çıktı

aktiviteparki.com: Quilling atölyesinde neler yapılır, kapsamı hakkında bilgi verir misiniz?

Jülide Erdal Üngör: Günlük atölyeler şeklinde düzenliyorum. Çocuklara yönelik atölyeler 2 saatlik oluyor. Çocukların kullanacakları malzemeleri temin ediyoruz. Belirlediğimiz bir tema üzerinden çocuklara quilling tekniğini anlatıyorum ve çocuklarla birlikte quilling yapıyoruz.  Katılım sayısını sınırlı tutarak her çocuk ile birebir ilgileniyorum.  Atölyenin sonunda çocuklar quillingi öğrenmiş ve öğrendikleriyle çalışmasını tamamlamış halde yüzünde gülümsemesiyle atölyeden ayrılıyor. Quilling seti edinerek isterse evde bu hobisini devam ettirebilir.

aktiviteparki.com: Çocuklara yönelik başka atölye çalışmalarınız var mı?

Jülide Erdal Üngör: Yine kızımla birlikte yaptığımız çalışmalardan yola çıkarak bazı atölyeler düzenliyorum. Bunlar quilling gibi el becerisine dayalı  atölyeler:sabun dekupajı, diorama atölyesi, sepet örme atölyesi gibi.

Bu güzel röportaj için Jülide Erdal Üngör’e çok teşekkür eder, güzel çalışmalarının devamını dileriz.

aktiviteparki.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close